Antalya’da turizm sektörünün etkisiyle kira fiyatları fırladı. Rusya-Ukrayna savaşı ve deprem sonrası gelen göçmenler, sahil kesimindeki konut ve işyerlerine talebi artırdı. Konut fiyatları normalin 10 katına, işyeri fiyatları da ona paralel olarak yükseldi. Ancak göçmenlerin geri dönmesi ve inşaatların devam etmesiyle fiyatlar düşüşe geçti. Kent merkezinde birçok dükkan boş kaldı.

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, kiralık konut ve işyerlerindeki son durumu anlattı.

A W122679 04

Normal seviyeye indi

Çağlar, pandemi sonrası Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Antalya’ya yoğun bir göç yaşandığını, bunun da konut ve işyeri arzını azalttığını söyledi. Bu durumun fiyatları uçurduğunu belirten Çağlar,

Göçmenler hem oturdu hem de esnaflık yaptı. Dükkan, ofis ve ev kalmadı. Fiyatlar çok yükseldi. Pandemi bitti, savaş bitti, göçmenler döndü. Ofisler ve evler boşaldı. Artık Antalya’da ofis ve kiralık ev bulunuyor. Önceden bulunmuyordu. Bu boşalmayla fiyatlar normal seviyeye indi. Bu fiyatlar zaten normal değildi, balondu. Karaborsa gibiydi. Fiyatlar yüksek tutuldu. Şimdi kiracı olmayınca fiyatlar normal seviyeye indi” dedi.

A W122679 03

Balon söndü

Çağlar, fiyatların çok düşmediğini, normal seviyelerde olduğunu ifade etti.

Fiyat ve dükkan yerine göre değişiyor. Denize sıfır yerlerin fiyatları hala yüksek. Ama diğer yerlerde bir miktar düşüş var. Yüzde 10-15 civarında bir gerileme var. Yani normal seviyeye geldi. Bundan sonra daha da düşmez. Enflasyona göre normal seviyelerde gider. Ben uzun zamandır esnaflık yapıyorum, böyle bir fiyat görmedim. Bu fiyatlar normal değildi. Bu fiyatlar pandemi, savaş ve göç yüzünden oldu. Talep çok fazlaydı, fiyatlar şişti. Ama şimdi ne oldu? Düştü. Ev fiyatları gibi dükkan fiyatları da balondu. Balon söndü, normal seviyeye geldi. Fiyat olması gerektiği yere geldi. Bugün 10 binden 250 bin liraya kadar yerine göre fiyatlar var. Bu fiyatlar böyle devam eder diye düşünüyorum” diye konuştu.

Editör: Ömer Özdoğan