Konutlar, kira alınmasa dahi bir akrabaya bırakılabiliyor. Ancak, bu tür konutlar için gelir vergisi ödenmesi gerekmekte. Maliye Bakanlığı, 2023 yılı kira gelirlerinin vergi dışı bırakılmasını engellemek amacıyla başlattığı çalışma kapsamında, yaklaşık 2 milyon konuta tek tek giderek, bu konutların kullanıcılarını tespit edecek.

gelir vergisi

Çalışmalar başladı

Maliye Bakanlığı, 2023 yılı kira gelirlerine dair beyanların yapıldığı Mart 2024'te başlatılan denetim çalışmalarına odaklandı.

Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ve Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden sağlanan veriler karşılaştırılarak, kira geliri elde edebilecek potansiyele sahip olan yaklaşık 4,5 milyon konut, kiracı ve mal sahipliği açısından detaylı bir analizden geçirildi.

Konutlarda ikamet edenler ile bu konutların mal sahipleri arasında bir karşılaştırma yapılıp, mal sahiplerinin anne, babası, çocukları ve kardeşlerinin yaşadıkları konutlar belirlendi. Kira gelirlerinden dolayı yıllık gelir vergisi beyannamesi verilen konutlar düşüldüğünde ise yaklaşık 2 milyon konutun kira geliri potansiyeline sahip olduğu belirlendi.

kira sözleşmesi

Tespit edilmesi için çalışılıyor

Maliye Bakanlığı, 2023 yılı kira gelirlerinin vergi muafiyeti sağlanmasını önlemek amacıyla bir çalışma başlattı.

Bakanlık, kendi verileri ile ilgili kurumlardan elde edilen bilgileri analiz ederek, kira geliri elde eden ancak gelir vergisi beyannamesi vermeyen mükellefleri tespit etmeye çalışıyor.

Bu kapsamda, Bakanlık, yaklaşık 2 milyon konutu tek tek ziyaret ederek, bu konutların kiralık olup olmadığını ve kimler tarafından kullanıldığını belirlemeye çalışacak.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin