Avrupa Birliği (AB), Schengen vize başvurularını dijitalleştirmeye karar verdi. AB Konseyi'nin aldığı kararla, dijital Schengen vizesi uygulamasının başlaması için siyasi süreç tamamlandı.

Dijital Schengen vizesi uygulamasına geçiş için teknik düzenlemelerin yapılması gerekiyor. Bu düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvuruları başlayabilecek.

Dijital Schengen vizesi nasıl olacak?

Dijital Schengen vizesi uygulamasında, pasaportlara yapıştırılan vizeler dijital hale gelecek. Vizeler, 2 boyutlu barkod olarak internet üzerinden verilecek ve mobil cihazlara indirilebilecek.

Vize başvuruları tek bir internet platformu üzerinden yapılacak. Gerekli evrakların dijital kopyaları, bu platform üzerinden yüklenecek, vize ücreti de buradan yatırılacak.

Başvuru sahiplerine, çoklu ülke ziyareti yapmak istediklerinde başvuruyu hangi ülkenin aldığı bildirilecek. Sistem, AB ülkelerinin sınır yönetim sistemleri ve veri tabanlarıyla uyumlu çalışacak.

Dijital Schengen vizesinin avantajları

Dijital Schengen vizesi uygulamasının birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajlardan bazıları şunlardır:

  • Vize başvurusu süreci daha kolay ve hızlı hale gelecek.
  • Vize başvuruları için konsolosluklara gitmeye gerek kalmayacak.
  • Vize başvurularının maliyeti azalacak.

Dijital Schengen vizesi ne zaman başlayacak?

Dijital Schengen vizesi uygulamasının ne zaman başlayacağı henüz belli değil. Teknik düzenlemelerin tamamlanmasının ardından dijital vize başvurularının başlayabileceği tahmin ediliyor.