Kesme çiçek sektörü için en yoğun dönemlerden biri olan Sevgililer Günü’nde, Türkiye’den Avrupa başta olmak üzere 30 ülkeye çiçek ihraç edildi. Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Selçuk Çelebi, ihracatın büyük bir kısmını kırmızı karanfilin oluşturduğunu belirtti. Türkiye’de gül üretiminin sınırlı olması nedeniyle bu çiçeğin Kenya ve Kolombiya gibi ülkelerden ithal edildiğini vurguladı.

75 Milyon Dal Çiçek! Sevgililer Günü’nde Rekor Kırıldı 1
Antalya Çiçek Üretiminin Lokomotifi!

Türkiye’nin en önemli çiçek üretim merkezlerinden biri olan Antalya, ürettiği çiçeklerin %90’ını ihraç ediyor. Ancak artan maliyetler, tarım alanlarının daralması ve işçilik sorunları sektörün geleceğini tehdit ediyor.

Çiçekçiler Birliği Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Göbüş, sektörün sürdürülebilir olması için organize tarım bölgelerinin oluşturulması gerektiğini belirtiyor. Daha modern seraların kurulmasıyla Avrupa pazarındaki rekabet gücünün artacağını vurguluyor.

Türkiye, Avrupa’ya olan coğrafi yakınlığı sayesinde lojistik avantajına sahip. Ancak hava taşımacılığının pahalı olması sektörü olumsuz etkiliyor. Kenya ve Kolombiya gibi ülkelerle rekabet edebilmek için lojistik destek şart!

Çiçek Tüketimi Neden Artmıyor?

Türkiye’de çiçek tüketimi halen Avrupa ülkelerine kıyasla oldukça düşük seviyede. Kişi başına çiçek tüketimi 3 avro civarında kalırken, İsviçre’de bu rakam 200 avro seviyelerinde.

Kaynak: İHA