1914 yılında Burdur İli Halıcılar/Sala Köyü civarında Richter ölçeğine göre 7.1 şiddetindeki deprem, Burdur ve komşu Isparta şehirlerini yıkıcı bir şekilde etkiledi. Bu felaket sonucunda birçok insan hayatını kaybetti ve birçok bina yıkıldı. Deprem sonrasında ise tam 3 gün boyunca 467 artçı deprem yaşandı.

1914 Burdur depremi, şehirdeki binaların büyük bir kısmının yıkılmasına neden oldu. Resmi kayıtlara göre Burdur İl Merkezi'nde 501, köylerde 156 olmak üzere toplamda 657 kişi enkaz altında yaşamlarını yitirdi. Depremde 110 kişi enkaz altından sağ olarak kurtarılabildi.burdur deprem

Burdur ve Isparta'da resmi olmayan kaynaklara göre, yaklaşık 3000 kişinin ölümüne ve birçok binanın yıkılmasına neden olan deprem, Burdur'da yaklaşık 1500 kişinin, Isparta'da ise yine 1500 kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. Deprem sonrasında Burdur'da bulunan evlerin üçte ikisi yıkıldı ve ayakta kalanlar da kullanılamayacak durumdaydı. Isparta'daki evlerin ise %80'i oturulamayacak hale geldi, bu evlerin yarısından fazlası ise tamamen yıkıldı.

Türkiye'nin tamamına yakını deprem riski altında olduğunu gördüğümüz son yıllarda yaşanan depremler, bu gerçeği bir kez daha hatırlattı.  

burdur deprem

Editör: Evrim Tuna Şahin