25 Kasım, Birleşmiş Milletler tarafından kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla ilan edilen bir gündür. Bu gün, 1960 yılında Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlük karşıtı mücadele veren Mirabal kardeşlerin vahşice öldürülmesi anısına belirlenmiştir.

Mirabal kardeşler, Patria, Minerva ve María Teresa adında üç kız kardeşten oluşmaktaydı. Ülkeyi diktatörlükle yöneten Rafael Trujillo'ya karşı muhalefet hareketinde yer alan kardeşler, Trujillo'nun hedefi haline gelmişlerdi. 25 Kasım 1960 tarihinde, Trujillo'nun adamları tarafından boğazlanıp dövülerek öldürüldüler.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü, her yıl dünya genelinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu etkinliklerde, kadına yönelik şiddetin tüm boyutları ele alınmakta ve bu şiddetin önlenmesi için farkındalık yaratılmaya çalışılmaktadır.

25 Kasım'ın anlamı nedir?

25 Kasım, kadına yönelik şiddetin tüm boyutlarına dikkat çekmek ve bu şiddetin önlenmesi için farkındalık yaratmak amacıyla kutlanan bir gündür. Bu gün, kadına yönelik şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu ve bu şiddetin her yerde, her koşulda ve her yaşta kadınlara uygulanabileceğini hatırlatmaktadır.

25 Kasım'ın Kasım olarak belirlenmesinin nedeni nedir?

25 Kasım'ın Kasım olarak belirlenmesinin nedeni, bu günün Mirabal kardeşlerin öldürüldüğü tarih olmasıdır. Mirabal kardeşler, 25 Kasım 1960 tarihinde öldürülmüşlerdir.