Aralık ayı enflasyon rakamlarına göre, 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 2,93 oldu. Benzer şekilde, memur maaşları için 6 aylık enflasyon farkı yüzde 64,77 olarak gerçekleşti.

Detayları şu şekilde:

  • 6 aylık enflasyon: Yüzde 37,57
  • Refah payı hariç hesaplanan SSK ve Bağ-Kur emekli zammı: Yüzde 37,57
  • Memur enflasyon farkı: Yüzde 29,78
  • Toplu sözleşme zammı: Yüzde 15
  • Memur zammı: Yüzde 49,25

memur ve emekli

Memur ve emekli maaşlarına düzenleme 

Yeni yılda uygulanacak olan asgari ücret, Başkan Erdoğan'ın yönlendirmesiyle yaklaşık yüzde 12 refah payı eklenerek belirlendi. Şimdi ise emekli kök maaş zammı, memur maaş zammı ve en düşük emekli maaşı gibi 3 düzenleme yapılacak.

En düşük emekli maaşı için özel bir düzenleme beklenirken, bu kapsamda refah payı ve 7.500 TL olarak uygulanan en düşük emekli maaşı için Meclis düzenlemesi gerekiyor.

  • Emekli kök maaş zammı
  • Memur ve memur emeklisi zammı
  • En düşük emekli maaşı ve refah payı düzenlemesi

memur ve emekli

Erdoğan talimat verdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, en düşük emekli maaşı için Bakan Mehmet Şimşek'e talimat verdi. Erdoğan, özellikle düşük gelir grubunu gözetecek düzenlemeler için bütçe sınırlarını sonuna kadar zorlamasını istedi.

Özellikle en düşük emekli maaşı için yapılacak düzenleme milyonlarca kişiyi olumlu şekilde etkileyeceği bekleniyor. Refah payı konusunda da bütçe imkanları ölçüsünde adımlar atılacak.

Bu gelişmelerle birlikte, 6 aylık enflasyon farklarına ek olarak yapılacak düzenlemelerle memur ve emekli maaşlarının artırılması bekleniyor. Yapılan bu zamların, vatandaşların alım gücünü artırmaya yönelik olduğu belirtiliyor.

memur ve emekli

SSK ve BAĞ-kur emekli zam oranı nedir?

SSK ve Bağ-Kur emeklileri için zam oranı yüzde 37,57 oldu. Bu oran, yılın ikinci yarısında gerçekleşen Yİ-ÜFE'ye göre belirlendi.

Memur ve memur emeklilerinin maaşları ise yüzde 49,25 oranında zamlanacak. Bu oran, geçen yılın ikinci yarısı için aldıkları yüzde 6'nın enflasyondan düşülmesiyle bulunan orana, 2024'ün ilk yarısı için toplu sözleşme kaynaklı olarak verilen yüzde 15'in eklenmesi sonucu bulundu.

memur ve emekli

Asgari ücrette döviz bazlı rekor

Asgari ücret, 2024 yılında tek zam şeklinde uygulanacak. Net asgari ücret 17 bin 2 TL, brüt asgari ücret 20 bin 2 TL ve işveren maliyeti de 23 bin 502 TL olarak kesinleşti.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin