Hazırlıklar başladı

Önümüzdeki ay toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde taraflar hazırlıklara başladı. Hem işçi kesimini temsil edecek olan Türk-İş hem de işveren kesimini temsil edecek olan TİSK masaya getireceği teklifler üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

PARA-1

Enflasyon önemli bir kriter olacak

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugüne kadar yaptığı toplantılarda ücreti belirlerken en çok baktığı veri enflasyon oluyor. Bu yüzden bu yılki toplantıda da hem 6 aylık enflasyon hem de yıl sonu enflasyon önem kazanacak.

2 yıldır asgari ücret yılda iki kez Haziran ve Ocak aylarında belirleniyor. Bu yüzden son 6 aylık enflasyon zam oranını belirlemede etkili oluyor.

PARA -2

Memur zammı baz alınabilir

Orta Vadeli Programda öngörülen yüzde 65'lik yıl sonu enflasyonu rakamını Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan da raporu açıklarken bir kez daha yineledi.

Hem OVP'nin hem de Merkez Bankası'nın öngörüsü yıl sonu için yüzde 65 enflasyon oldu. Yine Merkez Bankası'nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde beklenti yüzde 68 civarında çıkmıştı.

Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması bekleniyor. Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte artış oranı ise yüzde 49'u geçiyor. Yapılacak bir refah payı ilavesiyle yine yüzde 50'ye yakın bir artış olması mümkün.

emekli para

Yeni asgari ücret ne olacak?

Şu anda net asgari ücret 11.402,32 TL olarak uygulanıyor. Memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış olduğunda net rakam 17.103,48 TL'ye çıkacak.

6 aylık enflasyona göre artış yapılmasına karar verilirse yeni asgari ücret net 15.735,20 TL olacak. Hükümetten yapılan açıklamalarda ve bugüne kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının hep enflasyonun üzerinde olduğu görülüyor.

emekli iha

Türk-İş'ten 17 bin liralık teklif

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 15 temsilci bulunuyor. Bunların 5'i işçi, 5'i işveren ve 5'i de hükümetten olan temsilciler. İşçileri temsil eden Türk-İş masaya getireceği rakamı 2'si kadın 2'si erkek 4 asgari ücretliden oluşacak komisyonun belirleyeceğini açıkladı.

Daha önceki komisyonlara Türk-İş en alt pazarlık rakamı olarak kendi hazırladığı yaşam maliyeti rakamını taşımıştı. Bu yıl da yaptığı hesaplamalarda Türk-İş bekar bir çalışan için yaşama maliyetini 17.803 TL olarak açıkladı. Öyle görünüyor ki Türk-İş masada pazarlığa bu rakam üzerinden başlayacak.

Cumhuriyet Bayramı Emekli İkramiyesi Ödeme Tarihleri Açıklandı

Türk-İş'ten yüzde 50 zam beklentisi

Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yapacağı görüşmeler sonucunda 2024 Ocak asgari ücreti belli olacak. Memur zammı baz alınarak yüzde 50'lik bir artış olması bekleniyor. Türk-İş ise daha yüksek bir rakam talep ediyor. Görüşmeler sonucunda asgari ücretin 17 bin liranın üzerine çıkması bekleniyor

emekli zam-1

Özel Sektörde Asgari Ücret Artışları 

Asgari ücrette yapılan artışlar, özel sektör çalışanlarının gelirlerini de doğrudan etkiliyor. Asgari ücretle çalışanların maaşı artınca, onların üzerindeki ücretlerde de bir yükselme oluyor. Özel sektörde de genel olarak asgari ücrete yapılan artış oranları baz alınıyor. Bu nedenle, asgari ücrette yapılacak bir artış, özel sektör çalışanlarının maaşlarında da bir artışa neden olacak.

Öte yandan, asgari ücretteki vergi istisnasının devam etmesi bekleniyor. Bu durumda, asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak. Aynı zamanda diğer ücretlerdeki asgari ücret kadar kısımdan da vergi alınmayacak.

Editör: Evrim Tuna Şahin