Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay, hububat sezonunu gazetemize değerlendirdi.
2021 yılında gübre fiyatlarında %150, tohum fiyatlarında %40-50 aralığında zam geldiğini söyleyen Başkan Kubilay çiftçinin girdi maliyetleri artışı nedeniyle endişeli olduğunu dile getirdi.

Bu yıl kuraklıktan dolayı hububatta verimin %70 oranında düştüğünü, sondajların%80’inde %50 civarında azalma olduğunu belirtti.

Ziraat Odası Başkanı Kemal Kubilay hububat sezonuyla ilgili açıklamasında;

“Bu yıl ki hububat sezonu Ağustos ayı sonunda bitti. Bu sezonda %70 kayıp var. Kuraklık ve iklim değişikliklerinden etkilenen sektörlerin başında tarım geliyor. Yağışların azlığı tarım sektörünü olumsuz etkiledi. Bu sene 2021 yılında gübreler, tohum fiyatları arttığından dolayı çiftçiler tarlalarına gübre ve tohumu atamayacaklar. Çiftçi zor durumda. Kuraklık çiftçiyi kara kara düşündürüyor.

Girdi maliyetlerindeki artışta  çiftçiyi olumsuz yönde etkiledi. Zaten bu yılki verimde %70’lik bir azalma var. Çiftçi tarlasını ekip ekmeme konusunda tereddüde düştü, önünü göremiyor. Gübreye %150 zam yapıldı. Tohum fiyatlarında %40-50 civarında artış var. Bu yüzden üretici de endişeli. Salınan sondajlarda %60’lık çekilmeler var. Susuzluktan dolayı tarlalar ekilemeyecek maalesef. Bu durum en çok suyla büyüyen mısır, korunga, pancar, domates, fasulye gibi ürünleri etkiliyor. Sondajların %80’ininde %50 azalma var.

Hububat fiyatlarına gelecek olursak buğday 2,60, arpa 2,40 liradan işlem görüyor. Ancak ithal arpa gelince arpa fiyatları 2,20 liraya geriledi. ”dedi.