Burdur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Keyik: “Yol Ekonomisi Burdur’un kanayan yarası. Antalya ve Fethiye güzergahlarından daha fazla istifade etmeliyiz” dedi.

Başkan Yusuf Keyik, kentin finansal kalkınması için yol ekonomisinden daha fazla yararlanılması gerektiğine dikkat çekti. Burdur’un Fethiye ve Antalya gibi Türkiye’deki en yoğun araç trafiğinin yaşandığı ana arter üzerinde bulunduğunu anımsatan Başkanımız Yusuf Keyik, bu minvalde gerekli güncellemelerin yapılması hakkında görüşlerini paylaştı.
Başkanımız Yusuf Keyik: “İlimizden geçen yol güzergahlarını ve bu istikametlerde yaşanan araç trafiğini göz önünde bulundurduğumuzda kent ekonomimizin Antalya ve Fethiye’ye seyreden araçlardan ve yolcu trafiğinden yeterince faydalanamadığını görüyoruz. Birkaç girişimcinin gayretleriyle yol güzergahında bazı işletmelerin faaliyette olması, kalan kısımların boş ve âtıl vaziyette kullanılmaması yıllardan beridir bu konuda yetersiz kaldığımızı düşündürmektedir” dedi.
ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Burdur’un ekonomik hacminin büyümesi için her türlü koordinasyona hazır olduklarını belirten Başkan Yusuf Keyik: “Burdur’un ticaret ve sanayisinin en güçlü temsilcisi olarak yıllardan beridir kentimizin yol ekonomisinden yeterli düzeyde faydalanamadığını dile getirdik. Bu sorunu ilgi mercilerle iletişimde bulunarak, toplantılarda gündeme getirip, zaman zaman da raporlar hazırlayıp, aktardık. Ortada bir gerçek var ki o da gerekli düzenlemeleri yaparak yol ekonomisinden daha fazla yararlanabilmektedir. Kentimizin İmar Planını bu maksatla güncellemeliyiz. Karayolu ve yolcu trafiğinin 10- 20 yıllık öngörüsünde bulunarak gerekli otel, konaklama hizmeti veya alışveriş merkezlerinin yapılabilmesinin önünü açmalıyız. Zincir marketlerin şehirler arası yollarda şube açtığı bir süreçte biz de Burdur ekonomisi olarak geri kalamayız. Mevcut işletmelerimize yol ekonomisinden faydalanma örneğini ilimizde de hayata geçirecek görsel ve teknolojik düzenlemeleri yapmaları için ek süre verilmeli, yeni yatırımcılar da teşvik edilmelidir. Kent ekonomimiz için yol ticaretine ağırlık verelim, bu doğrultuda yaşanan sorunları gözden geçirelim, gerekiyorsa yerel mevzuatta yeniden düzenlenme yapalım, günün şartlarına uygun hale getirip, geliştirelim” diye konuştu.
ÖNEMLİ OLAN İŞYERLERİNİ KAPATMAK DEĞİL, ÖNEMLİ OLAN İSTİKRARDIR
Ticaret hayatında istikrarın ve sürekliliğin önemli olduğunu vurgulayan Başkan Yusuf Keyik; “Bir işyerini kapatmak veya mühürlemek kolaydır. Fakat asıl önemlisi o işyerini yaşatmak için gerekli çabayı göstermektir. Temel kural: ticaretin istikrarlı olması, süreklilik arz etmesidir. Bu kapsamda Oda olarak Çerçin’den Kurna’ya ve Çendik’ten Karaçal’a kadarki yol güzergahlarına yeni işletmelerin açılması, mevcut işletmelerin de ticaret hayatına devam etmesi için istişarelerde bulunmaya hazırız” şeklinde konuştu.
SAĞDUYULU OLMAYA DAVET EDİYORUM
Başkan Yusuf Keyik: “Ekonomimizin büyümesi demek istihdamın artması demektir, ekonomik hacmimiz artarsa nüfusumuz da artar. Ekonomimiz büyürse elimiz daha güçlenir; daha fazla hizmet ve mal üretiriz, ticaret hayatına kazandırdığımız emtialar artar. Kalkınırsak daha fazla vergi verir, devletimizi daha da güçlendiririz. Bunlar zincir halkaları gibi birbirine bağlı olarak gelişmektedir. Burdur’un bürokrasisini ve kamuoyunu bu konuda sağduyulu olmaya davet ediyorum. Maddi ve siyasi çıkarlar hesabına düşmeden, kentimizin daha fazla kalkınması için gereken ne ise o paydada bir araya gelelim” diye konuştu.