YÖK'ün yazılı açıklamasına göre, 23 Kasım 2023 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul kararı gereği, yükseköğretim kurumları bünyesindeki Adalet ve Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği ön lisans programları, Mahkeme Büro Hizmetleri programı açılabilmesi için dönüştürülebilecek.

Bu kararla, Adalet Meslek Yüksekokulları, meslek yüksekokulları adı altında yine aynı üniversitelerde üniversite yönetimlerinin teklifi ile devam edebilecek. Üniversiteler, bünyelerinde dönüştürülmesine karar verilen Adalet ve Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği ön lisans programlarının yerine Mahkeme Büro Hizmetleri, Ceza İnfaz ve Güvenlik Hizmetleri ve benzeri programların açılmasını Yükseköğretim Kuruluna teklif edebilecek.

Dönüştürülen programlarda kayıtlı öğrencilerin statülerinde ve öğrencilik haklarında herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak.

Bu kararla, Adalet ve Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği ön lisans programlarının daha nitelikli bir şekilde yürütülmesi ve mezunlarının istihdam edilebilirliğinin artırılması hedefleniyor.