Mevsim değişiklikleriyle birlikte üst solunum yolları enfeksiyonu hastalıklarında artış yaşandığı ve bu nedenle acil servislerin dolup taştığı başhekimin sözleri arasında.

Acil servise gelen hasta sayısının 2 kat arttığını belirtirken sözlerinde virüs potpurisi yaşıyoruz diye ekledi. Son günlerde gribal enfeksiyon şikayetlerinin artmaya başladığını söyleyen Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan hasta sayının iki katına çıktığını belirtti. Geçmiş dönemlere bakıldığında günde 750 ile 1000 hasta acile gelirken bu sene acil servise gelen hasta sayısı 1750 ile 2000 arasında.

Çocuklar Okullarda Kendini Koruyamıyor

Acil servise başvuran hastalarla ilgili açıklamada bulunan Doç. Dr. Mustafa Doğan, özellikle çocuklara dikkat çekti. Gelen şikayetlerin çoğunda özellikle şu senaryo öne çıkıyor diye ekledi; çocuk hasta oldu, ardından anne ve baba. Herkes iyileştikten sonra çocuk tekrar enfekte oldu gibi şikayetler oldukça fazla. Toplu yaşam ortamlarına bakıldığında yetişkin bireylere kıyasla çocuklar kendilerini korumayı başaramıyor.

Özellikle okul çağındaki çocukların okuldan getirdikleri virüslerin, aile içinde döngüye girmesine neden oluyor. Söz konusu şikayetler ve hastalıklara bakıldığında bir virüs ortada. Kullanılan antibiyotikler ise herhangi bir işe yaramıyor. Semptomlara uygun tedavileri tercih ederek bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirmek önemli. En önemlisi ise düzenli ve yeterli uyku.

Tek Bir Virüs Değil Birden Fazla Virüs Söz Konusu

Üst solunum yolları enfeksiyonlarına sebebiyet veren birden fazla virüsün olduğunu Doç. Dr. Mustafa Doğan açıklamalarında belirtti. Sadece Doğan’ın sözleri değil, Sağlık Bakanlığı’nın da bu yönde değerlendirmeleri bulunmakta. Tek bir virüsten söz etmek mümkün değil, birden fazla virüse bağlı üst solunum enfeksiyonları oluşmakta. Mevsim özellikleri gereği yaşanılan süreç oldukça normal.

Alt solunum enfeksiyon şikayetleri ile çok sık karşılaşmadıklarını belirten başhekim, üst solunum enfeksiyonlarının daha kalıcı olduğunu da söyledi. Özellikle bu süreçte öksürük biraz daha kalıcı bir hale geliyor. Hastalıklara karşın; soluk borusunu nemli tutma, bol sıvı tüketme ve pastil kullanımı öne çıkıyor.