Öğretmenevi'nde gerçekleşen toplantıya başta Vali Hasan Şıldak olmak üzere, Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz, Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gürdoğan, ilçe kaymakamları, İl Jandarma Komutanı J. Alb. Orhan Kılıç, İl Emniyet Müdürü Ümit Bitirik, kurum müdürleri ve STK temsilcileri katıldı.

Vali Hasan Şıldak, toplantının başında yaptığı konuşma sonrası kurum müdürleri yapılan çalışmalara ilave olarak görüş ve önerilerini sundular.

Vali Hasan Şıldak toplantıda yaptığı konuşmada; “Bilindiği gibi uyuşturucuyla mücadele, devletimizin, hükümetimizin en önemli gündem maddelerini oluşturmakta, tıpkı terörle mücadelede olduğu gibi. Pek çok benzeri toplantıları icra ettiğimiz gibi bugünd de yine İçişleri Bakanlığımızın 9 Ocak tarihli talimatı çerçevesinde ilimizde belediye başkanlarımız, başsavcımız, ilçe kaymakamlarımız, Üniversite Rektörlüğümüz, İl Jandarma Komutanımız, İl Emniyet Müdürümüz ve ilgili diğer kurum müdürlerimizin değerli katılımıyla gerçekleşen toplantımızın bazı gündem maddeleri var. Bu gündem maddeleri üzerinden ilerleyerek ilimiz genelinde yürüttüğümüz bu alandaki mücadele ve bütün faaliyetlerin daha koordine edilmiş, daha işbirliği içerisinde yürütülmesine ilişkin bazı kararlar alınması ve doğrultuda yol almamız gerekiyor. Bu itibarla aynı toplantının bütün ilçelerimizde de benzerinin 22 Ocak tarihinde kaymakamlarımızın başkanlığında yapılacağını da belirtmek istiyorum. Yine ülkemiz genelinde bu uygulama yapılmış olacak. Kısa bir sunumumuz var,  burada uyuşturucuyla mücadele konusunda Burdur İli genelinde son 1 yıl içerisinde yürütülmüş olan faaliyetleri, 2018 yılıyla da kıyaslayarak, sizlere göstermek istiyoruz. Bu faaliyetlerin bir kısmı eğitime yöneliktir. Bir kısmı doğrudan uyuşturucuya yönelik mücadelenin kolluk birimlerimiz polisimiz, jandarmamız tarafından hayata geçirilen boyutlarını aktarmaktadır. Bir bölümü belediyelerin, Milli Eğitim’in aldığı tedbirlere yöneliktir. Bütün bu tedbirleri ne ölçüde alabiliyoruz? Bunlarda ne kadar başarılıyız? Nasıl sonuçlar doğuruyor? Bugün bunları görme fırsatımız olacak.
Metruk binalar biliyorsunuz  yıkılmaya yüz tutmuş ve tehlike arz eden bilhassa şehirlerde il ve ilçe merkezlerinde yıkımı ve ıslahına yönelik çalışmaların gözden geçirilerek, yürütülen iş ve işlemlerin değerlendirmesi noktasında, uyuşturucu kullanımı ve satışı açısından riskli olan, park ve rekreasyon alanlarına girerek güvenlik kamere sistemlerinin kurulmasıyla, cadde sokak, park ve rekreasyon alanlarının yeterince aydınlatılmasına yönelik çalışmaların gözden geçirilmesi, öncelik derecesine göre belirlenen okullara, güvenlik kamerası sistemi kurularak kent güvenlik yönetim sistemine bağlantının sağlanması, entegrasyonu sağlanamayan okullarda ise , güvenlik kamerasının kurulmasına ilişkin ilimizdeki son durumu ele alacağız. Bir başka gündem maddesi okul ve çevrelerinde güvenliğin artırılması amacıyla, okul irtibat görevlilerinin etkin çalışmasına yönelik  planlamaları değerlendireceğiz. Özellikle okul ve çevrelerinde illegal  yollardan sigara satışı yapma ihtimali bulunan ve öğrencilerin de muhtemel uğrak yeri olması görülen, cafe, internet- oyun salonları gibi yerlerin denetlenmesine ilişkin çalışmaları gözden geçireceğiz. Uyuşturucuyla mücadelede başta Yeşilay başta olmak üzere STK lar ile işbirliğini ele alacağız. Özellikle gençlerimizi etkilemesi muhtemel, bağımlılık yapan maddeler hakkında özellikle yeni olarak tanımlayabileceğimiz ama en tehlikelilerinden  biri olarak karşımıza çıkan madde hakkında bir bilgilendirmemiz olacak. Özellikle bu konuda okul yöneticileri ve öğretmenlerimizin dikkatinin çekilmesi isteniyor. Ayrıca il genelinde uyuşturucu arzının engellenmesinde yapılan çalışmayı ve gelinen noktayı, bu konuya ilişkin gelinen noktayı, çalışmaları 2018, 2019 yıllarını kıyaslama yaparak 2020 yılında yürüteceğimiz çalışmalarımıza ışık tutması konusunda da bir çıkarımda bulunacağız” dedi.
961 METRUK BİNA YIKILACAK
Madde bağımlıların mekanı haline gelen metruk binalar konusunda yapılan çalışmaları, ilçelere göre istatistiki rakamlarla ortaya koyan Vali Hasan Şıldak; “Metruk binalar ilimizde belli aşamaya gelmiş durumda. Özel İdare olarak biz yapılmış olan çalışmaları sil baştan yeniledik. Son bir yılda metruk bina tespitlerini Özel İdare sorumluluk alanında köylerimizde 5 katı oranında bir artırım yaparak çok yüksek rakamlara ulaştık. Özel İdaremizce tespit edilen yapı sayısı 1829. Bu 1829 metruk binanın yıkılma tehlikesi gösteren, kullanılmayan boşaltılmış, hem mal ve can güvenliği açısından çökme riski bulunmasından hem de her türlü kötü amaçlı kullanım amaçlı tehlike arz eden riskli olan bu yapıların, şu ana kadar 868’i yıkılmış durumda. Bu son 6 ay içerisinde yaptığımız çalışmanın sonucudur. Geriye kalan yıkılması gereken bina sayımız 961. Muhtarlıklar nezdinde kaymakamlıklarımız nezdinde yıkım çalışmalarımız aralıksız devam edecek” diye konuştu.

Belediye sınırları içerisinde 251 metruk binanın mevcut olarak tespit edildiğini sözlerine ekleyen Vali Hasan Şıldak; bu binalardan 132’sinin yıkıldığını belirtti. Geriye kalan binaların yıkılması gerekiyor” dedi.