Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından MAKÜ Konferans ve Sergi Salonunda “Unutulan Burdur Türküleri” projesinin albüm tanıtım konseri düzenlendi.

Konser öncesi konuşma yapan MAKÜ Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hakan Acar, “Alanımızın çok kıymetli hocalarından biri olan Prof. Dr. Mehmet Naci Önal hocamızın akademik kariyerime ilk başladığım yıllarda yapacak olduğumuz çalışmalarla ilgili planlama konuşmalarında Burdur beş öğrenciyi profesör yapacak kadar zengin ve derin bir memlekettir, orada saha çalışmalarını hiç bırakmayın demişti ve biz sahadan hiç ayrılmadık. Bu bağlamda merkez müdürlüğümüz bünyesinde bugün itibariyle Burdur Halk Kültürüne ait 5 çalışma kitap olarak basılmaya hazırdır. Ayrıca bir adet Bölgesel Araştırma Projesinin saha çalışmalarının neredeyse sonuna gelinmiş yaklaşık 3 ay içinde kitabı hazır edilecek ve belgesel çekimleri yapılacaktır. Tüm bu akademik çalışmaların yanında Burdur'da Geleneksel Türk Halk Kültürüne hizmet eden dernek, vakıf gibi tüm STK’lara destek vermeye devam ediyoruz. Ne zaman nerede isterlerse yanlarında olmaya hazırız. Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen halk kültürüne yönelik programların içindeyiz. Bu yaptığımız ya da yapacak olduğumuz tüm çalışmalar bu toprağın çocukları olarak bizim boynumuzun borcu memleketimize olan en asli görevimizdir.  Bize bu hareket alanını sağladığı için başta Rektörümüz Prof. Dr. Adem Korkmaz olmak üzere üniversitemizin tüm birimlerine aynı ortak paydada bulustugumuz Burdur Valiliğimiz başta olmak üzere kurum ve STK'ların çok değerli yönetimlerine ve üyelerine, uzun zamandır Burdur’un en ücra köy ve kasabalarından merkeze kadar milli kültür ateşini yüreğinde hisseden saha çalışmalarına katılan öğrenci arkadaşlarıma ve en önemlisi kadim Türk kültürünü hala yaşayan ve yaşatan Teke Yöresinin Başkentinin kıymetli sakinleri Burdur halkına sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Bu akşam yine çok değerli ve nesiller boyu miras kalacak güzel bir projeyi huzurlarınıza getirmenin onurunu yaşıyoruz. Merkez Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Gökhan Çağırgan'ın yürütücülüğünü yaptığı belki de daha önce birçoğumuzun duymadığı türküleri günümüz teknolojisi ile kayda alarak Türk kültürüne kazandırıyoruz. Analarımızın çocukluğunun geçtigi Oluklaraltı’ndan tutun da dedelerimizin davar güttüğü yaylalardan kopup gelen üstü közlenmiş ateşi yeniden harlıyoruz. Bu vesileyle kıymetli hocamız başta olmak üzere tüm ekibe ve bizi kırmayarak bu projeye destek veren çok değerli ses ve icra sanatçılarımıza da huzurlarınızda tekraren teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” ifadelerini kullanarak merkezin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgiler aktardı.  

Daha sonra konuşma yapan MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz “Bu güzel akşamda, bu güzel mekanda bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmek istiyorum. Bugün sanata dair bir gündür. Üniversite olarak Burdur’un bir çok konusunda özellikle bölgesel kalkınma, kırsal kalkınma, hayvancılığın gelişmesi, spor alanındaki çalışmalar, üniversitenin büyümesi gelişmesi, sağlık alanındaki gelişmeler, bu sene inşallah Diş Hekimliği Fakültesine bağlı Diş Hastanemiz açılıyor. Bu bizim zaten doğal bir görevimiz ancak içinde yaşadığımız kültürden koparsak yapılan bu çalışmaların esasında çok bir kıymeti harbiyesi olmaz. Bu sebeple hele Burdur’da yaşıyorsak, Burdur özel kültür demek, özel folklor demek, türküden bahsediyorsak Burdur’dan bahsediyoruz demektir. Türkü demek, Anadolu’da yaşamanın kültür tapusudur. Türküsüz bir Türk tarihi yazılamaz zaten adı da türküdür. Bu sebeple geçmişimizle bütünleşerek, birazcık tozun altında kalmış, unutulmuş, söylenmeye söylenmeye hatırlanmayan ya da artık geçmişte kalmış çalışmaları gün yüzüne çıkarmak üniversitelerin görevlerinden biridir. Bu sebeple gerek Türk Müziği Devlet Konservatuarımız akademik çalışmalar yapıyor, gerekse Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğümüz özü itibarıyla kuruluş sebebi de bu konular olduğu için uzunca bir zamadır çalışıyor ve bugün de artık gün yüzüne çıkarak sizlerle buluşma noktasına geliyor. Olanı kayda alıp, insanlığa ve milletimize armağan ediyoruz. Ben bu titiz çalışmayı yapan ve bugün bu çalışmaya destek veren Türk Müziğinin çok değerli ses ve icra sanatçılarımıza teşekkür etmek istiyorum. Bir Bedia Akartürk’ü Burdur’suz düşünemeyiz, Burdur kültürünü ülke dışına taşıyan Sümer Ezgü’müz çok ciddi destek veriyor.  Makbule Kaya, Hüseyin Turan sanatçılarımızla birazdan burada buluşacaksınız. Bu güzel gecenin unutulmaz bir anı olarak aklımızda kalmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Unutulan Burdur Türküleri projesini anlatan proje yürütücüsü Türk Halk Bilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Gökhan Çağırgan, konuşmaların ardından projenin sunumunu gerçekleştirdi. Konserde ilk olarak Sipsi Sanatçısı Ferhat Erdem, Sümer Ezgü ve Bedia Akartürk’ün klipleri izlendi. 

Konser Makbule Kaya, Hüseyin Turan, Özge Öz, Fatma Yıldız, Uğur Önür, İsmail Çakır, Emre Dayıoğlu tarafından unutulmaya yüz tutmuş birbirinden güzel Burdur türkülerinin seslendirilmesi ile devam etti.