Geçen sezonla karşılaştırıldığında fındık ihracatında bir düşüş yaşandı. Miktar açısından %12' lik bir
azalma görülürken, döviz girdisi yüzde 9 oranında geriledi. Genel olarak, 122 ülkeye gerçekleştirilen
fındık ihracatında Avrupa ülkeleri en büyük payı aldı. Geleneksel ihraç pazarları olan Avrupa ülkeleri,
Türkiye' nin fındık ihracatında önemli bir rol oynadı.

Yüksek enflasyonist baskılar ihracatı etkiliyor

Trabzon, Türkiye'nin fındık ihracatında öne çıkan illerden biriydi. 2022/2023 sezonunda, Trabzon toplam fındık ihracatının % 34' nü tek başına gerçekleştirdi. Trabzon'dan 101 bin 858 ton fındık ihraç edilerek, 615 milyon 648 bin 471 dolarlık döviz girdisi sağlandı. Trabzon'dan yapılan fındık ihracatında miktar % 11 azalırken, ihracat tutarı % 1 oranında arttı. Trabzon, 60 farklı ülkeye fındık ihraç ederek, en çok ihracat yapılan ülkeler sırasıyla İtalya, Almanya, Polonya, Fransa ve Brezilya oldu.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, küresel ölçekte yaşanan yüksek enflasyonist baskıların başta Avrupa pazarları olmak üzere talep daralmalarına sebep olduğunu ifade etti. Buna rağmen ihracatçının önemli bir başarısı olarak değerlendirilebileceği şekilde yaklaşık 300 Bin Ton fındık ihraç edilebildiğini belirtti.

i (8)

Kaliteli ürün ve destek politikaları ile fiyatların belirlenmesi

Arslantürk, yeni hasat döneminde fındık fiyatlarının istikrarlı bir şekilde artış trendini sürdürebilmesinin üreticinin kontrolünde olduğunu ve bu nedenle üreticinin temkinli hareket etmesi gerektiğini vurguladı. Üreticinin ürününü hemen pazara indirmek yerine belli aralıklarla satması gerektiğini belirten Arslantürk, devletin açıkladığı fındık alım fiyatları üzerinde fiyat oluşumunu üreticinin sağlayabileceğini ve ihracatçının fiyatları belirlemede etkisi olmadığını ifade etti.

Özellikle Karadeniz Bölgesi için fındığın altın değerinde olduğunu belirten Arslantürk, kaliteli ürün üretiminin teşvik edilmesi, bahçe bakımı ve yenilemesi ile birim başına verimi artıracak destek politikalarının geliştirilmesi gerektiğini söyledi.