SEDCK, zorunlu trafik sigortası için 2023 Aralık'ta duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasını 1 Mayıs itibarıyla başlattı. Bu uygulama, ekonomik koşulların değişimini dikkate alarak sigortalıların çıkarlarını korumayı ve hasar prim dengesini sürdürülebilir hale getirmeyi amaçlıyor.

Bu endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimlerini içeren faktörleri baz alarak hesaplanacak. Bu sayede ödenecek prim miktarı, aracın modeli, yaşı, ikamet edilen bölge ve endeksi oluşturan fiyat değişimleri gibi faktörlerden etkilenecek.

Trafik Sigortası

Hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak asgari ücret artış oranının yüzde 45'i, yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının yüzde 30'u, motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15'i ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10'u dikkate alınacak.

Mayıs ayı için hasar maliyet endeksine göre hesaplanan prim artışı, azami yüzde 3 olarak belirlendi. Böylece sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında en fazla yüzde 3'lük bir artış yapabilecekler.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, şunları kaydetti:

"Hasarlar mevcut asgari ücret düzeyine göre belirleniyor. Bir işçinin maaşının artıyor olması, tüm maliyetlere yansıdığı için hasar onarım fiyatı da otomatikman artmış oluyor. Hükümetten yapılan açıklamaya göre, asgari ücrete ara zam olmayacak. Bu zammın olmaması hasar maliyet endeksini artırmayacağı için zorunlu trafik sigortasında primlerin çok fazla yükseleceğini düşünmüyorum."

Mevcut uygulamadan dolayı kaza yapmayan, hasarsız sürücülerin de yüksek prim ücretleriyle karşı karşıya kaldığını belirten Yılmaz, serbest tarifeye geçilmesiyle sigortalının daha uygun primlerle poliçeye ulaşabileceğini söyledi.

Kaynak: Haber Merkezi