Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan ekip, TEKNOFEST Karadeniz kapsamında düzenlenen yarışmalarda almış olduğu birincilik ödülünü Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz’a takdim etti.

Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Uyumaz ve proje ekibinde bulunan öğrenciler yer aldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından yürütülen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali olan TEKNOFEST’in Karadeniz etkinliğine katılan MAKÜ’lü öğrenciler “Tarım Teknolojileri” alanında "Otonom Yem İttirme Robotu" projesiyle aldıkları birincilik ödülüyle MAKÜ’ye büyük bir gurur yaşattılar.

Ödül aynı zamanda 2023 yılında MAKÜ’de gerçekleştirilecek olan HAYTEKFEST’in sembolik bir örneği olmuş oldu.

TEKNOFEST  2022’de “Tarım Teknolojileri” alanında Makine Mühendisliği Bölümü öğrencilerinden oluşan Roboyem Takımı "Otonom Yem İttirme Robotu" nun başarılı ekibi ödülünü Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almıştı.

MAKÜ’nün hayvancılık konusundaki çalışmalarının meyvelerini vermeye başladığını söyleyen MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz, “TEKNOFEST platformunda biz de üniversite olarak hayvancılık teknolojileri, tarım teknolojileri başlığındaki kategoriye başvurduk. Makine Mühendisliği hocalarımız ve öğrencilerimizin iş birliğinde yaptığımız başvuru ile kendi alanında yaklaşık 6 bin proje içerisinde seçilen projemiz birinciliğe layık görüldü. Üniversitemiz bildiğiniz üzere özellikle hayvancılık konusunda çalışmalarını sürdürüyor. Hayvancılık teknolojileri alanında da yoğun bir proje çalışması içerisindeyiz. İnşallah kendimiz de 2023’ün ilk aylarında HAYTEKFEST adlı hayvancılık teknolojileri festivali dediğimiz bir festivali gerçekleştireceğiz. Aldığımız bu ödül bizim 2023’te sadece bu alanda yapacağımız ulusal düzeydeki festival bakımından da bizim için çok sembolik bir anlamı oldu. Burada elde ettiğimiz deneyimler 2023’te üniversitemizin ve Burdur'un ev sahipliği yapacağı bu yeni ulusal düzeydeki güçlü çalışmaya da destek veren bir yönü oldu. Onun için ben bu işe emek veren Makine Mühendisliği bölümü hocalarımızı, Ahmet hocamız ve genç araştırmacılarımızı, öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Başarılarını yeni başarılarla süslemelerini bekliyorum.” ifadelerini kullandı.

Ziyaret sonrası MAKÜ Çiftliğinde Otonom Yem İttirme Robotunu tanıtan Proje Danışmanı Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Uyumaz proje hakkında açıklama yaptı.

Projelerinin birincilik almasının haklı gururunu yaşayan Doç Dr. Uyumaz bu projenin hayvanların yeme ulaşmasını sağlamasının yanında yetersiz beslenmenin ortadan kalkmasıyla süt veriminin azalmasının önüne geçecek olan bir proje olduğunu söyledi. Uyumaz açıklamasında; “Hayvancılıkla ilgili üniversitemizde birçok proje gerçekleştirilmekte. Biz de bu alanda Mühendislik Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü olarak tarım ve hayvancılık alanında ne gibi çalışmalar yapabiliriz bununla ilgili birkaç araştırma gerçekleştirdik ve bu noktada hayvan çiftliklerinde hayvanların özellikle yemlenmesi esnasında bazı makinalara ihtiyaç olduğunu fark ettik. Biz de bu anlamda otonom elektrikli bir yem ittirme robotu cihazını prototipini ürettik. Bu cihazımızın asıl amacı hayvanlar yemlenirken bu yemleme esnasında yemleri önünden ittiriyorlar ve yemden uzaklaşıyorlar ve yeme ulaşamama gibi bir durum söz konusu oluyor.  Bu da hayvanların yetersiz beslenmesine sebep oluyor. Bu noktada da sürekli hayvan çiftliğinde bir kişi hayvanların önüne doğru bu yemi ittirmek için zaman harcıyor ve güç harcıyor. Bu cihazın görevi de belirli aralıklarla bizim belirlediğimiz güzergâh boyunca çalışmak suretiyle hayvanların önüne samanı ve yemi ittirme görevini yerine getiriyor. Yetersiz beslenen hayvanların süt verimleri azalıyor. Dolayısıyla biz bu noktada da bu süt veriminin azalmasının önüne geçmiş oluyoruz. Cihazımızın bir başka özelliği yerli imkanlarla üretmiş olmamız ve bu noktada bu tarzda makineler ve cihazlar çok tabii ki pahalı ve maliyeti yüksek. Küçük ve orta ölçekli hayvan çiftliği sahipleri de bu cihazı alabilmesi için biz minimum maliyet gözeterek bu cihazı üretmeye çalıştık. Yani cihazımız hem yerli hem de ekonomik bir cihaz. Projemizin hem ülkemiz hem yöremiz hem de üniversitemiz için çok önemli bir katkı olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Proje ekibinden Makine Mühendisliği son sınıf öğrencisi Sinan Satılmış da projeye nasıl hazırlandıklarını anlattı. Satılmış, proje ile kurumsallaşmaya gideceklerini ifade ederek; “Ahmet hocamızla 5 makine mühendisi arkadaşlarımızla beraber otonom yem ittirme robotunu yaptık. Gece geç saatlere kadar hep beraber çalıştık. Eylül ayından beri bu projeyi üretmek için çalışıyoruz. Sonunda karşılığını TEKNOFEST'te birinci olarak aldık. TEKNOFEST'te yer almak Ordu’da yer almak, Samsun'da yer almak bizim için acayip büyük bir deneyimdi. Bize bu dönemde katkı sağlayan Rektörümüze okulumuza desteklerini esirgemeyen başta Ahmet hocamıza sonsuz teşekkür ediyorum. Emeği geçen diğer arkadaşlarımıza da buradan teşekkürlerimi sunuyorum. Bundan sonraki hedeflerimiz 5 arkadaş ve Ahmet hocamızla beraber kurumsallaşma aşamasına gitmeyi düşünüyoruz. Türk Patent Kurumu ile görüştük. Tabii bir patent almamız söz konusu değil ama faydalı model olabileceğini öğrendik. Faydalı modelden sonra da kurumsallaşıp bu ürünü yurt içine ve yurt dışına satmayı umuyoruz.” diye konuştu.