Emlak vergisini geri almak için gerekli şartlar haberimizin devamında sizlerle birlikte...

Tapu sahiplerinin maddi açıdan olanak sağlayacak, olan vergi iadesi müjdesi verilmesi ile birlikte, Emlak vergisi muafiyeti için gereken şartlar ve başvuru süreçleri de merak konusu oldu. Emlak vergi iadesi için gerekli şartlar neler? Vergi iadesi için başvuru yapmak mı gerekiyor?

Emlak vergi iadesi için gerekli şartlar neler?

Tapu sahipleri, bazı şartları altında ödedikleri, son beş yıllık emlak vergilerini geri alabilecekleri emlak vergisi muafiyeti için gereken şartlar ve başvuru süreci şu şekilde yer alıyor;

Muafiyet hakkından faydalanmak isteyen tabu sahipleri vergi muafiyetinden yararlanabilmesi için gereken koşullar arasında en önemli husus, sahip olunan tek konutun 200 metrekareyi geçmemesi ve başka bir gelire sahip olunmaması yer alıyor.

Vergi muafiyeti hakkından, ev hanımları, şehit eşleri ve yetim çocukları, gaziler ve işsiz vatandaşlar yararlanabilirler.

Söz konusu şartları taşıyan vatandaşlar emlak vergisi muafiyetten yararlanmak için belediyelere başvuruda bulunarak söz konusu haktan yararlanabilir.

Emlak vergisi muafiyeti için başvuru işlemleri nasıl yapılır?

Muafiyetten yararlanmak isteyen vatandaşlar, mülkün kayıtlı olduğu ildeki belediyeye başvurarak form doldurulması gerekmektedir. Muafiyet hakkı için başvuru yapan vatandaşlar belediyelerin ayrıca bir belge talep edilmeyecektir.

Başvuru esnasında belediyeye sunulan, beyan ve taahhüt vergi muafiyetinden yararlanmak için yeterli sayılacak.

Tüm işlemleri tamamlayan tabu sahipleri, dilekçe ile yapılan başvurularla, belirtilen kriterlere uygun olunması taktirde, durumunda kabul edilerek, Başvuru yapan tabu sahipleri, bu şartlar altında, son beş yıl içinde ödedikleri konut vergilerini geri alabilirler.

Vergi muafiyet hakkı, işyerleri için emlak vergisi muafiyeti ile ilgili bilgiler ise şu şekilde;

2017 yılı kapsamında, organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve aynı zamanda da sanayi sitelerinde yer alan binalar daimi bina vergisi muafiyetine tâbi oldu. Bu nedenden dolayı da bu ve benzeri işyerleri emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunmamaktadır.

Muafiyet kapsamına dahil olan, işyerlerinin sahibi işletmeler, söz konusu mülklerini, kiraya verilmesi durumda muafiyetten yararlanamazlar.