Konya’nın Ermenek ilçesi Daran köyü yakınlarında, Konya Ana Jet Üssü’nde görev yaparken kullandığı F-5 uçağının düşmesi sonucu 9 Şubat 2001’de şehit olan, Türkiye’nin ilk şehit kadın pilotu olarak tarihe geçen Ayfer Gök, aramızdan 22 yıl önce ayrılmıştı.

1 YAŞINDAYKEN BABASINI KAYBETTİ

1977 kışında Burdur-Bucak’ta dünyaya gelen Ayfer Gök, henüz 1 yaşındayken, kamyon şoförü olan babasını kaybetti. Annesi Ümmügülsüm Gök, 4 kız çocuğuyla tüm sorunlara göğüs gerdi, çocuklarına hem annelik, hem de babalık yaptı. Anne Gök çocuklarının eğitimi için her şeyi üstlendi.

HAYALİNDEN VAZGEÇMEDİ

Lise öğrencisi olan ve hayatında bir kez bile uçağa binmeyen Ayfer, Antalya Havalimanı’ndan kalkıp Bucak üzerinden geçen uçakları hayranlıkla izler, arkadaşlarına ‘‘Bir gün ben de onların içinde olacağım’’ derdi.

ÇOK ÇALIŞTI; BAŞARDI

Astsubay olan amcası Kemal Gök sayesinde Ayfer’in bu hayali askeri pilotluğa dönüştü. İlk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin Matematik Bölümü’nü kazandığı halde hayallerinin peşinden gitti. Hedefine Hava Harp Okulu’nu koyan Ayfer, çok çalıştı.

1994 yılında teğmen adayı olarak eğitimine başladı. Hava Harp Okulu’ndaki 4 yıllık eğitimini 1998 yılında iyi dereceyle bitiren Ayfer Gök, daha sonra Çiğli Ana Jet Üssü’nde 2 yıl uçuş eğitimi aldı.

KONYA’DA ŞEHİT OLDU

9 Şubat 2001 tarihinde 3’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında, F-5A uçağı ile eğitim uçuşu sırasında Konya’nın Daran köyü yakınlarında düştü. Teğmen pilot Ayfer Gök şehit oldu. Bucak’ta Hacısarılar Mezarlığına defnedildi.