Stres vücudunuzun karşı karşıya kaldığı bir tehdit veya zorluk karşısında başa çıkmak için verdiği doğal bir tepkidir. Stres hormonlarınızı etkileyerek kan basıncınızın yükselmesine, kalp atış hızının artmasına ve kaslarınızın gerilmesine neden olur. Vücudumuzda gerçekleşen bu değişiklikler kişinin tehlikeden kaçmasına veya onunla savaşmasına yardımcı olur.

Ancak stresin aşırı olması fiziksel ve psikolojik sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilir.

Kalp ve damar sağlığı: Kan basıncının yükselmesine enden olarak; kalp hastalığı, felç ve diğer kardiyovasküler hastalık riskini arttırır.

Bağışıklık sistemi: Bağışıklık sistemini baskılayarak enfeksiyonlara yakalanma riskinizi artırır.

Sindirim sistemi: Mide bulantısı, kusma, ishal, kabızlık ve reflü gibi sorunlara neden olabilir.

Kas ve eklemler: Kas ağrısı, baş ağrısı, migren ve fibromiyalji gibi ağrılı rahatsızlıklara neden olabilir.

Zihinsel sağlık: Depresyon, anksiyete, uykusuzluk ve dikkat eksikliği gibi zihinsel sağlık sorunları yaşamanıza neden olabilir.

Cinsel işlev bozukluğu: Cinsel isteksizlik, sertleşme sorunları ve orgazm bozukluğu gibi cinsel işlev bozuklukları yaşamanıza neden olabilir.

Mutlu İlişki mi (17)

Stresin bütün bu olumsuzluklarını yaşamamak adına stresle başa çıkmanız gerekecektir. Stresle başa çıkabilmeniz için yapabilecekleriniz;
Stresin nedenini belirleyin.

  • Düzenli egzersiz yapın.
  • Yeterince uyuyun.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Düzenli olarak rahatlama teknikleri uygulayın.
  • Sevdiklerinizle vakit geçirin.
  • Profesyonel yardım alın.

Stres seviyenizin arttığını fark ettiğiniz zaman azaltmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

Stresli olduğunuzu fark ettiğiniz zaman kendinize kısa bir mola verin. Kendinizi küçük bir yürüyüş veya kahveyle ödüllendirin. Eğer bunlar için imkanınınız veya vaktiniz yoksa birkaç dakikalığına gözlerinizi kapatın ve derin nefes alın.

Stresli olduğunuz zamanlarda kendinizi eleştirmekten kaçının. Herkesin hata yapabileceğini unutmayın ve kendinizi affedin. Stresli olduğunu zamanlarda hata yapma ihtimaliniz artar, kendinizi affedin ve kendinize karşı daha şefkatli olun.

Olumlu şeylere odaklanın, hayatınızdaki güzel olan ve sizi mutlu eden şeyleri düşünün. Bu stres seviyenizin almasına yardımcı olacaktır.

Eğer bütün bunlara rağmen stresle başa çıkmakta zorlanıyorsanız bir uzmandan destek almanızı öneririz.  En önemlisi kendinizi sevin.