Turşu, sebzelerin ve meyvelerin sirke, tuz, su ve baharatlarla birleştirilerek uzun süre korunduğu lezzetli bir gelenektir. Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan turşunun yapımında dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. İşte, ünlü şef Somer Sivrioğlu'nun paylaştığı turşu yapımının inceliklerini böyle sıraladı:

Somer Şef, turşunun altın oranına dikkat çekiyor ve bu şekilde yapılan turşunun lezzetinin arttığını ve uzun süre dayanıklı olduğunu vurguluyor.

Turşu için kullanacağınız sebzeleri ve meyveleri önce iyice yıkayıp ardından kurulamanız çok önemlidir. Toprak, kum veya kir kalıntıları turşunun kalitesini bozabilir.

  • Turşu yapacağınız kavanozları iyice temizleyin ve kaynar suyla sterilize edin. Aynı şekilde kavanoz kapaklarını da sterilize etmek önemlidir.

  • Turşu suyunun doğru ölçülmesi büyük bir öneme sahiptir. Genellikle 1 litre suya 100 gram tuz ve 100 gram sirke kullanılır. Tuzun iyot içermemesi önemlidir. Ayrıca turşu suyuna isteğe göre sarımsak, limon tuzu, hardal tohumu, defne yaprağı, karanfil, karabiber gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

  • Turşu suyunu kaynatmadan önce tüm malzemeleri karıştırın ve tuzun tamamen erimesini sağlayın. Kaynayan turşu suyunu soğumaya bırakın. Sıcak turşu suyu sebzelerin renginin solmasına neden olabilir.

  • Sebzeleri kavanoza sıkıca yerleştirirken boşluk bırakmamaya dikkat edin. Turşu suyunu üzerlerine dökün, ancak kavanozu ağzına kadar doldurmanıza gerek yok. Bir parmak boşluk bıraktıktan sonra kavanozu sıkıca kapatın.

  • Turşularınızı serin ve karanlık bir yerde saklayın. Turşuların en az 15 gün olgunlaşması gerekmektedir. Arada bir kavanozları çalkalamanız faydalı olabilir. Turşunuz olgunlaştığında, buzdolabında saklamak için hazır hale gelir.

Turşu yapımının inceliklerini takip ederek, enfes ve kütür kütür turşular elde edebilirsiniz.

Editör: Evrim Tuna Şahin