İstanbul'da 04.12.2023 tarihinde gerçekleşen 5.1 şiddeditindeki deprem sonrası TÜ Doğal Afet Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Mehmet Ali Kaya tarafından yapılan açıklamada sığ deprem vurgusu ele alındı.

Istanbul Depremi 04.12.2023

Peki Sığ deprem nedir? Gelin açıklayalım.

Sığ deprem, yeryüzünün üst katmanlarında meydana gelen ve genellikle Yerin 0-60 km. derinliğinde olan depremleri ifade eder. Dünya'nın kabuğu altında bulunan levhaların birbirine göre hareket etmesi sonucu oluşan depremlerdir. Sığ depremler, genellikle yüzeyde daha fazla hasara neden olabilir çünkü enerjinin yüzeye daha yakın bir noktada serbest bırakılması nedeniyle, daha az derinlikte olan derin depremlere kıyasla daha yoğun bir etki yaratma eğilimindedirler.

Sığ depremler genellikle depremin merkez üssünün yer yüzeyine daha yakın olması sebebiyle, yerel olarak daha büyük etkiler yaratabilir. Bu tür depremler, yerleşim alanlarına daha yakın oldukları için, can ve mal kayıplarına daha fazla neden olabilir. Bu nedenle, deprem riski taşıyan bölgelerde sığ depremlere karşı hazırlıklı olmak önemlidir. Deprem sırasında yapılacak doğru davranışlar, binaların depreme dayanıklı olması ve toplumların deprem bilinci geliştirmesi gibi önlemler, sığ depremlerin potansiyel etkilerini azaltabilir.

Prof. Dr. Kaya: Sığ depremler yıkıcılığı artırıyor.Dr. Mehmet Ali Kaya tarafından yapılan açıklamada,

"Türkiye'deki depremlerin çoğu ilk 20 kilometre içinde oluyor. Deprem olduktan 3-4 saniye sonra deprem dalgaları yeryüzüne ulaşıyor. Dolayısıyla bu yıkımı artırıcı bir etki. açıklamalarına yer verdi.

Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz.

İstanbul'da yaşanan 04.12.2023 tarihli 5.1 depremi haberimizi görüntülemek için tıklayın.

Anasayfaya dönmek için TIKLAYIN.