Türkiye Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB) Burdur Şubesi tarafından kentteki inşaat şantiye şeflerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda konuşan TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, bu tür toplantıların düzenli olarak yapılması gerektiğini belirtti. Cevni, “Kanun ve yönetmeliklerimizde şantiye şeflerinin yetkileri ve sorumlulukları oldukça fazla olmasına karşın, şantiye şefliği uygulaması ülkemizde ne yazık ki genel olarak kağıt üzerinde kalmaktadır. Sadece kağıt üzerinde şantiye şefliği yapan bu arkadaşlarımızın da durumdan memnun olmadığının, içlerinde sürekli bir huzursuzluk olduğunun farkındayız. Mevcut şantiye şefliği sistemi siz değerli arkadaşlarımızı da mevcut piyasa şartlarından dolayı bu duruma itmektedir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremin 11 ilde yıkıma neden olduğunu hatırlatan Cevni, şunları söyledi:

“Kahramanmaraş merkezli afet neticesinde gördük ki şantiye şefliğini sadece kağıt üzerindeki imza çerçevesine oturtan sistem suçlu ararken, hemen tüm sorumluluğu cüzi bir miktar karşısında sadece birkaç evrak imzalamış olduğu, gidip görmediği inşaatlara kefil olan şantiye şeflerine yıkmıştır. Mevcut sistem gerek denetlemelerde yaşanan zafiyet gerekse şantiye şefliği icra eden arkadaşların aldıkları sorumluluğun farkında olmaması sebebiyle işlevini yerine getirememektedir. Aslında bugün burada toplanma amacımız neyin altına imza attığımızı, o imzayla nelerin sorumluluğunu üstümüze aldığımızın farkına varmak. Bizler aldığımız sorumluluğun bilinciyle hareket ettiğimiz sürece sistem kendiliğinden düzelme eğilimine girecektir şüphemiz olmasın.”

“‘Herkes kapısının önünü süpürürse dünya tertemiz olur’ mantığından yola çıkarak bugün hem kendi kapımızın önünü temizlemek için ilk adımı atacağız hem de örnek teşkil etmesini beklediğimiz bir disiplin ve kararlılıkla çalışacağız” diyen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Başkanı yüksek jeoloji mühendisi Servet Cevni, “Sistemin işlemediği, çalışmadığı gibi bahanelerin arkasına saklanmayacağız. Yukarıdan birilerinin bu işi düzeltmesini beklemekten acilen vazgeçeceğiz. Her birimiz işimizi layıkıyla yapacak, sürekli kendi aramızda görüştüğümüz konuştuğumuz ‘aslında bu işler böyle değil de şöyle yapılsa daha iyi olur’ dediklerimizi ortak akılla bir bir hayata geçirmek için var gücümüzle çalışacağız. Burdur’umuz da bu konuda ciddi bir problem içindedir. Bu problemi başkasına bırakmayacağız arkadaşlar. Şehrimizi mimarlık ve mühendisliğin kıymet gördüğü şantiyelerin saat gibi işlediği bir hale getireceğiz ve en önemlisi o şekilde kalmasını sağlayacağız” diye konuştu.

Toplantı soru cevap kısmıyla tamamlandı.