Salda Gölü’nün bulunduğu Yeşilova ilçesinin Belediye Başkanı Mümtaz Şenel de 1960’lı yıllarda gölün derinliğinin 185 metre olduğunu şu anda ise 165 metreye gerilediğini söyledi. Şenel, “Gölün yüzeyinde yaklaşık 20 metrelik çekilme var. Kıyıdan bakıldığında çekilme az gibi görünüyor. Ama gölün dibindeki bazı çamurlar ortaya çıkmaya başladı. Bu çamur gölün beyaz kumunu da etkileyecek” dedi.

“Salda Gölü’ ne girmek yasaklanmalı”
NASA tarafından Mars’a en son gönderilen Perseverance uzay aracından alınan bilgilere göre, uzmanlar Salda Gölü’nün Mars’taki bir kraterle benzerlik taşıdığını düşünüyor. Hem araştırmalara konu olması hem de Maldivler’e benzemesiyle ünlü Salda Gölü’nde birçok alan koruma altında. Özellikle beyaz kumlara ayakla basmak mümkün değil ancak gölün halk plajı kısmında göle girmek serbest.

Belediye Başkanı Şenel göle girmenin bir an önce yasaklanması gerektiğini söyledi. Şenel, “Bu göl milyonlarca yılda oluşan bir göl ve çok özel olan bu beyaz kumlar çok çabuk bozulabiliyor. Basit bir şekilde örneğin araç lastiklerinin değmesi, ayakkabıların kuma temas etmesi bile kuma zarar veriyor. Bu nedenle tabii ki buranın korunması lazım. Çıplak ayakla girmek değil göle girmek bile yasaklanmalı” dedi.