Saç dökülmesinin bir çok nedeni vardır. Bu nedenler genel olarak genetik faktörler, hormonal faktörler, beslenme eksiklikleri, stres, ilaçlar, saç ve deri hastalıkları, travma, kanser şeklinde kategoriye ayrılabilir. 

Saç dökülmesinin nedenleri kişiye göre değişir. Bu nedenle eğer saç dökülmesi şikayetiniz varsa öncelikle bir doktora danışmanız tavsiye edilir. Doktor saç dökülmenizin nedenini belirleyerek sizin için en uygun tedavi yöntemini belirleyecektir.

Saç dökülmesini engellemek için öncelikle sağlıklı beslenmeniz gerekecektir. Saç sağlığı için gerekli olan vitamin ve mineralleri içeren besinler tüketmek önemlidir. Özellikle demir, çinko, biotin, A,C ve E vitaminleri saçların sağlığı için çok önemlidir. Demir için; kırmızı et, kümes hayvanları, balık, yumurta, baklagiller, kuruyemişler ve tohumlar. Çinko için; deniz ürünleri, kuruyemişler ve tohumlar. Biotin; yumurta, süt ürünleri, muz, ıspanak ve brokoli. A Vitamini için; havuç, tatlı patates, portakal ve çilek. C Vitamini için; kırmızı ve yeşil biber, brokoli, çilek, domates. E Vitamini için; badem, fındık, avokado ve ketem tohumu.

naile (4)

Saç dökülmesini engellemek için sağlıklı beslenme dışında dikkat etmeniz gereken diğer faktörler; stresi azaltmak, sigara ve alkolden uzak durmak, düzenli egzersiz yapmak sayılabilir.

Saç dökülmesine iyi gelecek bazı doğal bakım yöntemleri;

Biberiye yağı: Biberiye saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidandır. Saç derinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz.

Sarımsak: Saç köklerini güçlendirmeye yardımcı olabilecek bir başka doğal çözümdür. Sarımsakla saç derinize masaj yaparak ya da sarımsak suyu ile saçlarınızı yıkayarak kullanabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı: Hindistan cevizi yağı, saç derisini nemlendirerek ve saç köklerini besleyerek saçlarınızın dökülmesine engelleyecektir. Bu ürünü de saç derinizi masaj yaparak kullanabilirsiniz.

Aloe vera: Bu bitki saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Saç derinize masaj yaparak ya da jel olarak saçlarınıza sürerek kullanabilirsiniz.

Saç dökülmesinin tek bir nedeni olmadığı için tedavisi ve çözümü de birden fazladır. En iyi ve en sağlıklı sonucu alabilmek için öncelikle saç dökülmenizin nedenini öğrenmeli daha sonra çözüm sürecine başlamada fayda vardır.