Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, bu depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmadığı konusunda açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Görür, depremin Çınarcık çukurluğu içerisinde meydana geldiğini hatırlatarak,

"1999 depremi körfezin Çınarlık çukurluğuna açıldığı yerde durdu. Onun için Marmara büyük bir çoğunluğuyla depreme gebe hale geldi" dedi.

Prof. Dr. Görür, depremin İstanbul depreminin öncüsü olup olmadığı konusunda ise şu ifadeleri kullandı:

"Çınarcık'ta adalar fayı var, kuzeybatı güneydoğu uzanımlı olan, deprem beklediğimiz faylardan biri. Bir de Çınarcık çukurluğunun güneyinde normal faylar var. 8-10 tane bir demet halinde. Onlar deprem üretirse en fazla 6'ya çıkabilirler. İşte o günkü deprem onlar üzerinde oldu. O yüzden ben asıl beklediğimiz değil endişe etmemek lazım dedim."

Prof. Dr. Naci Görür Gemlik Taşınmalı !!! (3)

Prof. Dr. Görür, Marmara Denizi'nin gerilim altında olduğunu belirterek,

"Deprem yapan faylar enerjinin yüzde 100'ünü boşaltmazlar. Bu enerjinin bir kısmı termal, elastik, dalga, kinematik enerji olarak boşalır, bir kısmını da fay çevreye veya kırılmamış yerlerine transfer eder" dedi.

Prof. Dr. Görür, küçük depremlerin büyük depremlerin öncüsü olabileceğine dikkat çekerek,

"Orada küçük depremler üretirse, o yandaki sağındaki solundaki küçük fayları belirli ölçüde yükleyebilir. Eğer herhangi bir fayda yeterince stres birikmiş ekstra bir güce ihtiyaç duyuyorsa yani bahaneye bakıyorsa onu kırıp deprem oluşturabilir. Yani bardağı taşıran son damla olabilir" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür Gemlik Taşınmalı !!! (2)

Prof. Dr. Görür, İstanbul bölgesinde fay hattı olmadığını iddia eden uzmanlara tepki göstererek,

"Bilim adamı araştırma yapan, araştırma sonucu veriler toplayan, o verileri laboratuvarda analiz eden, yorumlayan ve uluslararası kamuoyunun bilgisine sunan ve yayınlayan insandır bilim adamı. Hiç yayın yapmayan adam bilim adamı değildir" dedi.

Prof. Dr. Görür,

"İstanbul'da deprem olmayacak demek büyük bir vebalin altına girmektir" diyerek, "Milyonlarca insanın can güvenliği noktasında bu kadar sorumsuz bu kadar bilgiye dayanmadan beyanat vermek yarın deprem olduğunda ölecek binlerce insanın günahını yüklenmek demektir" dedi.

Prof. Dr. Görür, Tunceli ve Gemlik için de risk uyarısında bulundu. Tunceli için,

"Büyük bir ihtimalle o bölgede dumanlı fayı var. Dumanlı fayı Gümüşhane'nin hemen yakınından gelir, Kuzey Anadolu fayına birleşir. O fay Erzincan'ın biraz batısında Kuzey Anadolu fayıyla birleşir. Erzincan ile Bingöl arasında Yedisu fayı vardır. Deprem olan faya görece olarak yakın. O Yedisu fayı en son depremi 1784'te üretmiştir ve deprem tekerrür periyodu da dolmuştur. 7'nin üzerinde bir deprem. Onun için ben birkaç gün önce Tunceli'ye dikkat edin, Tunceli'yi depreme hazırlayın, Pülümür'ü depreme hazırlayın. Bunlar gerçekten tehdit altında" dedi.

Prof. Dr. Görür, Gemlik için ise

"Gemlik muhakkak taşınmalıdır. Gemlik, Geyve, İznik Kuzey Anadolu fayının Güney fayı üzerinde tam oturuyor ve oturduğu yer de deniz kumuyla dolu. Kurtulma şansı yok" dedi.

Prof. Dr. Naci Görür Gemlik Taşınmalı !!! (1)