Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, İzmir'de 2020 yılında meydana gelen depremi hatırlatarak, Ege Bölgesi'nde 7,3 büyüklüğünde deprem riski olduğunu ve bu depremin tsunamiye yol açabileceğini söyledi.

Jeofizikçi Ercan, Ege Bölgesi'nde yaşanabilecek büyük deprem riskine dikkat çekiyor. Sadece Sisam Adası değil, Girit, Rodos, İkaria ve Sakız Adası gibi çevredeki adalarda da deprem olasılığı bulunduğunu ve bu depremlerin tsunamiye neden olabileceğini vurguluyor. İzmir'deki 2020 depreminin resmi büyüklüğünün 6,6 olduğunu ancak gerçek büyüklüğünün 7 olduğunu belirtiyor. Ayrıca, geçmişte yaşanan depremlerin gelecekteki depremleri tetikleyebileceğini ve tsunami riskini artırabileceğini ifade ediyor. Ercan'a göre, Ege Bölgesi'nde yaşanabilecek en büyük depremin büyüklüğü 7,3 olabilir. Bu durum, bölgede büyük tsunamilerin yaşanabileceği ihtimalini güçlendiriyor.

Fq H J0 F Q W A A E 7D N

Sığacık Sosyal Tesis Alanı'ndaki eyleme katılan Prof. Dr. Ercan, "Deniz doldurulamaz. Koy doldurulamaz. Benim elimden gelse bunların hepsini yıktırırım ve yeniden Küçük Limanı tekrar gelecek nesiller için oluştururum" ifadelerinde bulundu.

Ahmet Ercan, 30 Ekim 2020'de Sığacık Mahallesi'nde meydana gelen ve bir kişinin hayatını kaybettiği 6,6 büyüklüğündeki depremin ardından yaşanan tsunamiden bahsederek, daha büyük bir tsunaminin olasılığına işaret etti ve şunları söyledi:

Prof Dr Ovgun Ahmet Ercandan Izmir Uyarisi 73 Buyuklugunde Bir Deprem Olabilir

 Depremin resmi büyüklüğü 6.6. Biliyorsunuz her depremin bir resmi büyüklüğü bir de gerçek büyüklüğü var. Ama depremin gerçek büyüklüğü 7. Doğanın bir kuralı vardır. Bir yerde bir doğa olayı olmuş ise bir deprem ya da bir süpürtü (tsunami) dalgası gelmiş ise gelecekte en az o büyüklükte bir daha olur. Bu gördüğünüz belki yaşam süreniz içindeki ilk süpürtü (tsunami) dalgası. Ama bundan sonra da hep olacak. Çünkü milyonlardır yıldır bunlar hep oluyor. Burada olabilecek en büyük deprem nedir" derseniz 7.3 dolayında bir deprem olabilir. İlle de Sisam'da olacak depremden mi korkacağız? Hayır. Girit'te, Rodos'ta, İkaria'da ya da Sakız Adası'nda olabilecek bir depremin oluşturabileceği bir süpürtü (tsunami) dalgası aynı şekilde etkileyecektir.

Kaynak: Haber Merkezi