Papatyaları kurutmanın birden fazla yolu vardır. Dilerseniz güneşli havalarda, fırında veya oda sıcaklığında evinizde kurutabilirsiniz.

Papatya kurutmanın en yaygın yöntemi güneşte kurutmadır. Güneşli bir günde, papatyalarınızı temiz bir örtünün üzerine üst üste gelmeyecek şekilde dizerek kuruyana kadar her gün çevirerek kurutabilirsiniz. Bu işlem yaklaşık 3 gün sürecektir.

Fırında kurutma yöntemi diğer yöntemlere göre daha hızlıdır, ancak oldukça dikkatli olmalısınız. Fırını en düşük ayarda çalıştırın ve papatyaları fırın tepsisine üst üste gelmeyecek şekilde yayın. Papatyalar tam olarak kuruyana kadar her 10 dakikada bir kontrol edin. Bu şekilde yaklaşık olarak 1 saat içerisinde kuruma işlemi tamamlanmış  olur.

Papatya Nasıl Kurutulur Faydaları Nelerdir

Papatyalarınızı kurutmada kullanabileceğiniz en uzun süreli yöntem oda sıcaklığında kurutmadır. Ancak bu yöntem papatyalarınızın rengini ve kokusunu en iyi şekilde koruyan yöntemdir aynı zamanda. Papatyalarınızı temiz bir kağıt havlunun üzerine üst üste gelmeyecek şekilde yayın ve papatyalar tam olarak kuruyana kadar karanlık ve serin bir yerde bekletin. Papatyalarınız bu şekilde yaklaşık 1 hafta içerisinde kuruyacaktır.

Papatyalarınızı kuruturken çiçeklerin tam açmış ve yapraklarının parlak olmasına dikkat edin. Papatyalarınızı kurutmadan önce hafif ıslatın, bu işlem kuruma sürecini hızlandıracaktır. Kurutma işlemini doğrudan güneş ışığında yapmayın. Papatyaların doğrudan güneş ışığına maruz kalması renginin solmasına neden olur. Kuruma işlemi tamamlandıktan sonra hava geçirmez bir kapta saklayın.

kurutulmuş papatyalarınızı sıcak 5-10 dakika demleyerek çay olarak tüketebilirsiniz. Bu çayı günde 3-4 kez içebilirsiniz. Yatmadan önce içerseniz uyku kalitenizi artırır. Demlediğiniz papatya çayını aynı zamanda gargara olarak da kullanabilirsiniz. Papatya gargarası boğaz ağrısı, diş eti iltihabı ve ağız yaraları gibi sorunların tedavisinde kullanabilirsiniz.

Papatya çayını cilt iltihabı, kızarıklık  ve şişlik gibi durumlarda kompres, cilt bakımı için de soğutarak cilt temizleyici, tonik ve maske olarak da kullanabilirsiniz.

Papatyanın bunların dışında bir çok faydası var. papatya uyku kalitenizi artırır, sindirim sistemini destekler, iltihap gidericidir, alerjileri hafifletir, yaraların iyileşmesini hızlandırır, kaygı ve stresi azaltır.