14 Mayıs günü, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları sandığa gidip kullanacakları oylarla; ‘BAŞKANLIK SİSTEMİNE TAMAM MI, DEVAM MI?’ kararını verecekler..

Daha basit anlatımıyla, 2018 yılından beri uygulanmakta olan ‘YENİ YÖNETİM SİSTEMİ’ Türkiye için uygunsa CUMHUR İTTİFAKI ADAYINA ‘EVET’  denecek ve seçimi kazanacak.. 

Yok, uygun değil deniyorsa; ‘GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME’ geçilecek vaadinde bulunan MİLLET İTTİFAKI ADAYINA ‘EVET’ çıkacak ve seçimi kazanacaktır..

Biraz daha açayım isterseniz; MİLLET İTTİFAKI adayı Kılıçdaroğlu kazanırsa en geç 2 yıl içinde yeni bir seçimle ‘GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEME’ adım atılacak, yok CUMHUR İTTİFAKI adayı ERDOĞAN kazanırsa BAŞKANLIK SİSTEMİ kalıcı olarak devam edecek..

100 yılı deviren Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu seçimle önemli bir yol ayrımında olup önümüzdeki 100 yılın Türkiye’si nasıl yönetilecek kararını vatandaşlar verecektir..  

Peki, seçimlere 60 gün kala kim KAZANACAK?

Tahminim ya da öngörüm:
Yüzde 45 CUMHUR ittifakı, 
Yüzde 55 MİLLET ittifakı, 
oy alacaktır..

Neden?

Çok basit gerekçem var: 

O da DEPREM FELEKATİ derim..

Deprem öncesi BAZI ETKENLERLE psikolojik üstünlük yavaşça CUMHUR İTTİFAKINA geçmese bile dengelemişti. İşte EYT, işte maaş artışları, işte esnafa krediler, işte borçların silinmesi gibi etkenleri bir çırpıda sayabilirim.. 

Ancak ‘6 Şubat DEPREM felaketi’ CUMHUR İTTİFAKI lideri Erdoğan’ı çok zor durumda bıraktı. Hemen telafisi olmayan derin duygusal yaralar açtı vatandaş nezdinde. Zaten bir an önce SEÇİM kararının altında yatan gizli NEDEN tam da bundandır..

Yukardaki öngörümü doğrulayan gelişme ise panik halinde CUMHUR İTTİFAKINI genişletme hamlesi geldi ve bu bağlamda HÜDA-PAR ile YENİDEN REFAH Partisi’ne koşuldu. Muhtemel başka siyasi partiler de ittifaka eklenebilir..

Sonucu etkiler mi?

Zor ya da gidişatı değiştirmez..

MİLLET İTTİFAKI için öngördüğüm yüzde 55 oy oranına tek tehdit MEMLEKET Partisi’nden geldiği gözüküyor..

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce’nin eğer seçim 2.tura kalırsa MİLLET İTTİFAKI adayı Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini söylemesi bana göre 2.tur sonucunu değiştirmez.. 

Neden?

Çünkü meclis çoğunluğunu hangi ittifak kazandıysa 2.tur sonucuna direk etki eder. Yani milletvekili sayısı 300’ü geçen CUMHUR ise Erdoğan kazanır, MİLLET ise KILIÇDAROĞLU kazanır. Vatandaş kazanandan yana oy kullanır kanaatindeyim..

Peki, meclis aritmetiği nasıl oluşur?

Yine tahmin ya da öngörüm MİLLET İTTİFAKI TOPLAM VEKİLİ 330-350 arasında değişir. CUMHUR İTTİFAKI ise 250-270 civarında kalır.. 

Bence bu yazıyı bir yerlerde saklayın, 15 Mayıs günü, hep beraber tekrar okuyalım ve analiz edelim..

Gelecek hafta ilginç konuları görüşmek üzere sağlıklı ve sevgiyle kalın..

SOKAK GAZETECİSİ
Bucak-BURDUR