Narsizm, kişinin kendi önemini, yeteneklerini ve başarılarını abartarak kendini herkesten üstün görmesine sebep olan psikolojik bir bozukluktur. Narsist kişiler kendilerini özel ve önemli hissetmek için diğer herkesten daha üstün olduklarına inanırlar.

Narsizmin Belirtileri Nelerdir?

Narsist kişilik bozukluğunun en yaygın belirtileri arasında; abartılı bir kendini beğenmişlik duygusu, kendini özel ve üstün görme, kendisine sürekli hayranlık duyulması ihtiyacı, başkaları için empati eksikliği, başarılarından aşırı guru duyma, çevresindeki kişileri küçümseme ve onlara tepeden bakma, duyguları manipüle etme ve kontrol etme eğilimi, kırılgan bir benlik kaygısı sayılabilir.

Narsist kişilik bozukluğu kişinin iş ve sosyal hayatını, ilişkilerini olumsuz yönde etkiler. Ve bu kişiler başkalarına zarar verme potansiyeline sahiptir.

Mutlu İlişki mi (4)-1

Narsist Kişilik Bozukluğunu Tedavisi Var Mı?

Narsist kişilik bozukluğunun tedavisi vardır. Bu psikolojik bozukluğun tedavisi psikoterapi ile yapılabilir. Bu tedavi yöntemi kişinin kendini ve davranışlarını anlamasına yardımcı olacaktır. Narsist biriyle yaşıyorsanız onunla başa çıkabileceğiniz bazı yöntemler var. Bunları;

Narsistin davranışlarını kişisel algılamama, duygusal manipülasyonlarına karşı dikkatli olma, ihtiyaçlarını karşılamaktan kaçınma şeklinde sıralayabiliriz.

Eğer hayatınızda narsist biri varsa ve ilişki halindeyseniz profesyonel yardım almak oldukça önemlidir.