Sismolog Prof. Dr. Osman Bektaş, sosyal medya üzerinden yaptığı değerlendirmede, "Ege Deprem Kümesi" olarak adlandırdığı yapının tehlikeli bir genişleme eğiliminde olduğunu vurguladı. Bektaş, "Batıda İzmir-Manisa, doğuda Afyon-Isparta, kuzeyde Kütahya, güneyde Muğla'ya doğru genişleme eğilimi göstermektedir. Yakın zamanda yaşanan Girit depremi bu genişleme olasılığını daha da artırdı" ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Süleyman Pampal: 8-8.5 Büyüklüğünde Depremler Sürpriz Olmaz
Prof. Dr. Süleyman Pampal ise bölgenin Afrika ve Avrasya levhalarının sınırında bulunduğunu hatırlatarak, tarihsel dönemde 8-8.5 büyüklüğünü bulan yıkıcı depremler yaşandığını belirtti. Pampal, "Burada büyük deprem olursa bu asla sürpriz olmaz, buna şaşırmayız" dedi. Ayrıca, olası büyük bir depremin Datça, Bodrum ve Fethiye gibi kıyı bölgelerinde tsunamiye neden olabileceği uyarısında bulundu.
Yunan Profesör Lekkas: Büyük Artçı Beklenmiyor
Yunanistan Depremle Mücadele Kurumu Başkanı Jeoloji Profesörü Efthymios Lekkas, depremin Helen yayında gerçekleştiğini ve sismik hareketliliğin özellikle Girit ve Güneydoğu Ege'de yoğun hissedildiğini söyledi. Lekkas, bu derinlikteki depremlerin büyük artçılar üretmediğini ve büyük bir artçı sarsıntı beklentisi olmadığını dile getirdi.
Prof. Dr. Ahmet Ercan: Bölge 7.2 ve Üzeri Deprem Üretebilir
Prof. Dr. Ahmet Ercan ise depremin Girit ile Rodos arasında ve derin bir noktada meydana geldiğini belirterek, "Bu bölgenin yaratabileceği büyük deprem 7.2 ya da daha büyüktür. Geçmişte süpürtü dalgaları da üretmiştir" uyarısında bulundu.