Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak?

Ekim ayı enflasyonunun açıklanmasıyla memur ve emekli maaş zammı için 4 aylık enflasyon farkı kesinleşti. Temmuz, ağustos, eylül ve ekim aylarını kapsayan 4 aylık enflasyon farkı yüzde 29,41 olarak gerçekleşti.

Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammı ile birlikte enflasyon farkı da alıyor. Temmuz ayında yüzde 6'lık sözleşme zammı alan memur ve emekliler, 4 aylık enflasyon farkı ile birlikte yüzde 35,41'lik zam hakkına sahip oldu.

PARA-1

Tahmini zam yüzde kaç?

Kasım ve aralık aylarına ilişkin enflasyon verileri açıklandığında net zam oranı belli olacak. Ancak, kasım ve aralık aylarında enflasyonda bir düşüş yaşanmadığı takdirde, memur ve emekli maaşlarına yüzde 35,41'lik zam yapılacak.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise 6 ayda bir oluşan enflasyon oranı kadar zamma hak kazanıyor. Yılın ikinci yarısında dört aylık veri açıklandığı için şimdiden yüzde 29,41'lik zam imkanı doğdu. Yılın kalan iki ayına ilişkin verilerin açıklanmasıyla zam oranı netleşecek.

PARA -2

Orta Vadeli Programa göre zam oranı nedir?

Hükümet, memur ve emekli maaşlarına refah payı ekleme ihtimali de bulunuyor. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonu yüzde 65 olarak öngörülmüştü. Enflasyon oranı ekim sonu itibarıyla yüzde 61,36 oldu. Bu durumda, hükümet refah payı eklemek için bir gerekçeye sahip olacak.

Ancak, refah payı verilmesi halinde, memur ve emekli maaş zamlarının yüzde 40'ın üzerine çıkması muhtemel. Bu da, kamu harcamalarını artıracak ve bütçe üzerinde baskı oluşturması bekleniyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin