Burdur’da bal kabağı üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Kışla Mahallesi’nde üretimi kuraklık vurdu. Geçen yıla göre kuraklık dolayısıyla yüzde 50’ye yakın verim kaybı yaşanıyor.

Geçen yıl 4 bin dönüm arazide yaklaşık 2 bin ton Bal Kabağı üretimi yapılan Burdur’un Kışla Mahallesi’nde bu yıl kuraklık dolayısıyla verim yarı yarıya düştü. Üretilen kabakların hasadına başlayan üretici fiyatların geçen yıla göre yüksek olmasına rağmen bu yıl kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşandığını dile getirdi.


Bal Kabağı üreticiliği yapan Kışla Mahallesi Muhtarı Rasim Uysal (50); “Bu sene bal kabağında hava şartlarından dolayı verim çok düşük. Maliyetler ikiye katladı. İstediğimiz gübreyi, suyu veremedik. Kuraklıktan dolayı araziye su veremedik. Bir dönümden 4-5 ton verim almamız gerekirken bu yarı yarıya düştü” dedi.

Geçen yıl bal kabağının kilosunun 80-90 kuruştan sattıklarını bu yıl ise fiyatın 1 lira 10 kuruş olduğunu söyleyen Rasim Uysal “Bu yıl maliyetlerimiz iki kat arttı. Elektrik köylerde 3 ayda bir okunuyor ama bizim burası mahalle olduğu için her ay okunuyor. Ödeyemiyoruz. Faiz oluyor, avukatlık oluyoruz” diye konuştu.

Kışla Mahallesi’nde üretilen bal kabağının aromasının çok farklı olduğunu belirten Rasim Uysal “Mahallemizde 15-20 kişi bal kabağı üretimi yaparken bu yıl maliyetler yüksek olunca 6-7 kişi kabak üretimi yaptı” ifadelerini kullandı.

Bal Kabağı üreticisi Özgür Demir (43) ise “8 yıldır bal kabağı üreticiliği yapıyorum. Hasadımız başladı. İstanbul, Ankara, İzmir, Sivas gibi illere gönderiyoruz. Bu sene maliyetlerimiz yüzde 50 yüksek. Bal kabağımız kırmızı bal kabağı diye geçer. 6 ile 30 Kg arasında yetişir. Ne kadar sulama yapsakta bu yıl verim kaybı yüksek” diye konuştu.

Demir; “Hava çok sıcak gidince çok verim kaybı oldu. Yaklaşık yüzde 70 verim kaybı var” dedi.
Kaynak: Burdur Yenigün Gazetesi