Burdur'un Tefenni ilçesinin Hasanpaşa beldesinde bu yıl 22’incisi düzenlenen geleneksel Yünüm Böğet (Çoban Bayramı/Koyun Yıkama ve Boyama) etkinlikleri şenlik havasında yapıldı.
TOS TOS İLE HAZIR HALE GETİRİLDİ
Kökleri Orta Asya'ya uzanan, 750 yılı aşkın geçmişi olan tarihi Yünüm Böğet etkinlikleri kapsamında, sürü lideri koyunlar ve koçlar Beydağları'ndaki özel bir taştan elde edilen kırmızı boyayla boyandı. Yöreye has tekerleme ve maniler eşliğinde çoban tarafından boyanan sürü lideri, ''tostos'' denilen deneme koşusuna hazır hale getirildi. 
ŞAFAK VAKTİ YÜNÜM BÖĞET BAŞLADI
Deneme koşusunun ardından sürü liderleri dinlenmeye çekilirken vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla başlayacak yarışı bekledi. 15 koyun sürüsü, şafak vakti çobanların öncülüğünde bögetten (su birikintisi) geçmeye çalıştı. 
RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU
Hasanpaşa Köyü'nde her yıl bu zamanlarda küçükbaş hayvanlar, atadan kalma yöntemlerle yıkanarak temizlendi. Sürünün başını çeken koyunlara sürülen boya, ırmağı kırmızıya boyuyor. Aynı anda suya giren yüzlerce koyun renkli görüntüler oluşturdu. Tören havasında geçen etkinliği , köy halkı ve çevredeki illerden gelenler büyük bir keyifle izledi.
KİMİ KOYUNLAR SUYA GİRMEK İSTEMEDİ
Koyunlar kimi zaman suya girmek istemedi. O anlarda iş, çobanların maharetini sergilemesine kaldı. Çıkardıkları seslerle koyunları ikna etmeye çalışan çobanların gayreti ise görülmeye değerdi.
Yörük kültürünün en güzel örneklerinden biri olan şenlik, renkli görüntülere sahne oldu. Dereyi en kesintisiz ve coşkulu geçen sürülerin sahiplerine çeşitli hediyeler verildi. 
DERECEYE GİRENLER BELLİ OLDU
Yarışmaların sonunda Mustafa Veli Atalay’ın sürüsü birinciliği, Mehmet Alparslan’ın sürüsü ikinciliği, Hacı Eryüksel ve Cafer Güngel ile Süleyman Şenel’in sürüleri ise üçüncülüğü paylaştı.
MUHTARDAN KATILANLARA TEŞEKKÜR
Hasanpaşa Köyü Muhtarı İsmail Aksoy, yaptığı açıklamada, bu yıl katılımın çok olmadığını geleneği yaşatmakta çok zorlandıklarını söyledi. 
Aksoy, “Belediyelikten köy muhtarlığına geçtikten sonra 4.kez düzenliyoruz.750 yıllık bir geleneğimiz. 22 yıldır ise geleneksel şekilde organize etmeye devam ediyoruz. Dereceye giren çobanlarımıza hediyelerini verdik. Etkinliğimize katılan herkese teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Burdur Valisi Ali Arslantaş, Karamanlı Kaymakamı ve Tefenni Kaymakam Vekili Emirhan Arıkan başta olmak üzere protokol heyeti de yünüm böğet törenini sabahın ilk saatlerinde izleyenler arasında yer aldı.

HABER  : HÜSEYİN ÇUBUK