Evet köpekler ve insanların beslenme alışkanlıkları ve diyetleri birbirinden çok farklı olmakla birlikte benzer yiyecekleri tüketebilirler. Ancak köpeklerin asla tüketememesi gereken bazı yiyecekler var. Bu yiyecekler köpekler için toksiktir, ciddi hastalıklara neden olabilir hatta ölümle sonuçlanabilir.

Köpeklere asla verilmemesi gereken yiyecekler; çikolata, avokado, soğan ve sarımsak, alkol, ksilitol, kemikler, yağlı yiyecekler, tuz, bazı meyve sebzelerdir.

Peki bu hangi yiyecek neden zararlı?

Çikolata: Çikolata köpeklerde toksik bir madde olan teoromin içerir. Bu madde köpeğinizi zehirleyebilir ve kusma, ishal, titreme, nöbetlere ve hatta ölümüne sebep olabilir.

Avokado: Avokado da yine köpekler için toksik madde olan persin adlı bir madde içerir. Bu madde çikolatada görülen belirtilerin yanında nefes darlığına da neden olabilir.

Soğan ve Sarımsak: Soğan ve sarımsak köpekler için toksik olan kükürt bileşkeleri içerir. Kükürt bileşikleri köpeklerde kusma, ishal, anemi ve karaciğer hastalıklarına neden olur.

Alkol: Alkol köpekler için toksiktir ve kusma, ishal, dehidrasyon ve hatta ölümle sonuçlanabilir.

Mutlu İlişki mi (12)

Ksilitol: Ksilitol şeker alkolüdür ve sakız, diş macunu ve bazı şekersiz gıdalarda bulunur. Köpeklerde ani kan şekeri düşmelerine, kusma, ishali titreme ve ölümle sonuçlanabilir.

Kemikler: Pişmiş kemikler köpekler için tehlikelidir. Kırılarak köpeğinizin boğulmasına, bağırsak yaralanmalarına neden olabilir. Çiğ kemiklerde tıkanıklığa neden olabileceği için tehikelidir.

Yağlı yiyecekler: Yağlı yiyecekler köpeğinizde sindirim sorunlarına ve karaciğer hasarlarına neden olabilir.

Meyve ve Sebzeler: Bazı meyve ve sebzeler köpeğiniz için toksik olabilir. Örneğin; üzüm ve kuru üzüm köpeğinizde böbrek hasarına neden olabilir.

Köpeğinizin sağlığını koruyabilmeniz açısından bu yiyeceklerden uzak durmanız önemlidir. Köpeğinizin yediği yiyeceklere dikkat edin ve herhangi bir sorun fark ederseniz hemen veterinerinize danışın.