Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof. Dr. Adem Korkmaz Kanal 15 ekranlarında Bilal Karasakal’ın hazırlayıp sunduğu 'Burdur’un Nabzı' programının canlı yayın konuğu oldu.

Burdur Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kürşat Tuncel’in de katıldığı programda Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz üniversite tercih sürecinde olan öğrencilerin merak ettiği sorulara cevap verdi.

Kılavuzda En Yüksek Öğrenci Sayısı Olan Üniversiteyiz

Rektör Korkmaz tercih kılavuzunun yayınlanması ve tercih sürecinin başlamasıyla birlikte öğrencilerin arayışa girdiğini ve MAKÜ’nün 67 lisans ve 103 önlisans programı ile kılavuzda en yüksek öğrenci sayısı olan üniversite olduğunu söyleyerek; “Bu anlamıyla Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi esasında bölgedeki büyük üniversitelerinden birisi haline geldi. Burdur'un geldiği aşamayı göstermesi bakımından da yaklaşık 175 bölüm ve programda öğrenci alımı noktasındayız. Üniversitemiz şu anda fiziksel alt yapısı itibariyle 1992 yılında kurulan üniversitelerden hiç birisinden geride değil. Net söyleyeyim, kampüs çalışmalarımızı tamamladık. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi merkez kampüsü için söylüyorum, ilçe kampüslerimizde de önemli alt yapıları oluşturuyoruz. Bucak’ta 2 ayrı kampüsümüz oluştu. Yine Gölhisar’da 2 ayrı kampüsümüz var. Ağlasun Meslek Yüksekokulu, Altınyayla, Tefenni, Çavdır gibi yine ilçe meslek yüksekokullarımızda ve Yeşilova'da birer kampüs ifade edebileceğimiz noktaya geldi. 

Amacımız, Fotokopi Üniversitelerinden Çıkıp Özgün Bir Üniversite Modeli Olmak

Her ilçede farklı temalarda odaklandıklarını aktaran Rektör Korkmaz, “Burdur'un meslek yüksekokullarının tamamı bu temel üzerine odaklanmış durumda. Eğer bu projeyi YÖK kabul ederse, belki önümüzdeki günlerde isimleri de hızlıca değişerek artık tematik bir meslek yüksekokulu projesini Türkiye'de ilk gerçekleştiren üniversite haline geleceğiz. Çünkü biz bunun yapı değişimlerini gerçekleştirdik. Aday öğrencilerimiz açtığımız bölümlere bu bölümlerdeki bölümlerin birbirleriyle organik bağlılığına ve akademik olarak istihdam ettiğimiz alanındaki uzman akademisyenlere dikkat etsin. Net söylüyorum ve iddialı konuşuyorum. Yaptığımız en önemli şeylerden bir tanesi bir programı açarken o işin alanının uzmanı dışında oraya akademisyen koymadık. Tabi şuna çok dikkat ediyoruz. Yani biz piyasadan çok sinyaller alıyoruz, iş gücü piyasasının bu son dönemde yükselen trendlerine bakıyoruz. Şöyle diyeyim, mezun ettiğimiz bir öğrenciyi sadece Türkiye'de istihdam etmiyorsunuz. Öğrenci birazcık dil yeteneğini geliştirdiği anda yurt dışına gidiyor. Yurt dışında da istihdam imkanları olabilir. Onun için global düzeydeki yaptığımız analizlerde yükselen meslekler üzerinden ilerliyoruz. Bu okul ve programlarımızı açarken mutlaka alanında uzman meslek okulları için söylüyorum, sektör tecrübesi olan kişileri almaya çalışıyoruz. Meslek yüksekokullarında şu anda biz 3 + 1 modelini uygulamaya başladık. Öğrencinin 4 yarı yılı var. 3 yarıyılı öğrenci üniversitede 1 yarıyılı sektörde. 4 yıldır bunu merkez meslek yüksekokullarımızda uyguluyoruz. Önümüzdeki yıldan itibaren ilçe meslek yüksekokullarında da bunu yaygınlaştıracağız. Bucak İşletme Fakültesinde 3 yıldır uyguladığımız 6 + 2 modelimiz var. Üniversiteler olarak birbirimizi biliyoruz artık birbirimize çok benziyoruz. Onun için tematik meslek yüksekokulu diyorum. İhtisaslaşan üniversite diyorum. Bölgesine yönelmiş üniversite diyorum. Bütün derdimiz şu, fotokopi üniversitelerinden çıkıp özgün bir üniversite modeli kurgulamaktan bahsediyorum.” İfadelerini kullandı.

Neden MAKÜ?

Öğrenciler neden Mehmet Akif Ersoy üniversitesini tercih etmeli? sorusunu yanıtlayan Rektör Korkmaz; “Öğrenci için programlarından ayıran ya da bizim kendimizi farklı kılmaya çalıştığımız farklılıklar dikkat çekiyor artık. Yani birbirine benzerlikler Uşak Üniversitesiyle, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ile Bingöl Üniversitesi ile Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi birbirinin aynısı olmamalı. Biz buradan harekete geçerek esasında uygulamalı eğitim dediğimiz bir kavrama odaklandık. Uygulamalı eğitimden ne anlıyoruz? 3+ 1, 6+2, 7+1 bunun bir boyutu sadece az önce söylediğim gibi eğitimin bir kısmını sektörde yürütmek için odaklanmış programlara sahibiz.” dedi.

MAKÜ, Gençlerin Umudu

Öğrenciler için birçok avantajın olduğunu söyleyen Rektör Korkmaz, Kariyer Okulundan da bahsetti. Rektör Korkmaz; “Kariyer ve sosyal gelişim programı diye üniversitenin içerisinde ikinci bir program geliştirdik. Bu programla 1- kişisel gelişim, 2- mesleki akademik bilgi gelişimi, 3-sosyal gelişimi içine alan birbiriyle bağlı öğrenciyi hangi okulda, hangi programda olduğuna bakmaksızın bir hedefe kilitleyip hayata hazırlama programı. Kendi bölüm ya da programı dışında MAKÜ Kariyer Okulundan mezun olan öğrencimizin ne iş kaygısı ne de çalışma kaygısı olmuyor. Bu belge ile iş bulmaları daha da kolaylaşıyor. Bunun yanında bizden mezun olsa da kariyer ve sosyal gelişim programlarına isterse devam edebiliyor. Geleceğin üniversitesiyiz. Birçok şeyi dijital ortamda yapmak için çalışmalar yapıyoruz. Tercihlerini yapan gençlere bizler umuduz. MAKÜ gençlerin umudu. Ağzımdan çıkan her ifadenin mutlak bir karşılığı vardır” ifadelerini kullandı.

Mehmet Akif’in İsmini Taşıyor Olmanın Gururu ve Bilincindeyiz

MAKÜ’lü olmanın ayrı bir sorumluluğu var diyen Rektör Korkmaz; “Mehmet Akif Ersoy isminin ağırlığını taşıyan bir üniversiteyiz. Mehmet Akif’in eserlerini, Safahatını, misyonunu taşıyan bir üniversiteyiz. Mehmet Akif çalışkan ve üreten insanları severdi. Tabi ki Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişiliğini ve misyonunu unutmuyoruz. Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerliyoruz. Mehmet Akif’in ismini taşıyor olmanın gururu ve bilincindeyiz. Bu sene 5. Uluslararası Mehmet Akif Ersoy Ödülleri Törenimizi yapacağız. Uluslararasında da ismimizi duyuruyoruz. Böyle güzel bir devletin bir üniversitesi olarak devletimizin hamalıyız” dedi.

Burdur’u Değiştiriyor, Geliştiriyoruz

Akademisyen sayısının 1.000’i aştığını söyleyen Rektör Korkmaz; “Göreve geldiğimizde 1.000 akademisyen bir şehri değiştirir demiştik. Bugün gelinen noktada toplamda 1.068 akademisyenimiz var. Ve biz Burdur’u hem hayvancılık alanında hem de spor turizmi alanında değiştiriyoruz, geliştiriyoruz.” ifadelerini kullandı.