Memur maaşına gelecek yüzde 50’lik zam sevindirse de çalışanlar mutluluğu ve heyecanı yaşayamıyor. Çalışanların aldıkları tazminatlar ile yapılabilecek sınırlandıkça vatandaşların endişeleri arttı. Yeni yılın yaklaşmasıyla maaşlar için yapılacak zamlar konuşulmaya başlanmış olsa da zam haberleri geçmiş yıllardaki gibi aynı hevesle karşılanmıyor. Uzun yıllar çalışmanın ardından verilen kıdem tazminatları ile yatırım yapmak değil hayal kurmak bile oldukça zor hale geldi. Kıdem tazminatının sınıra takıldığı konuşulurken yıldan yıla sınırın eridiği ortaya çıkıyor.

Ev ve Araba Hayalleri Eskide Kaldı

2023 yılında kıdem tazminatı 23 bin 489 TL olarak alınırken, Aralık ayı enflasyon rakamları sonrası açıklanan memur maaş katsayı oranları sonucunda kıdem tazminatı da artacak. Yapılacak zamların resmi rakamlar ile açıklanmasının ardından 2024 yılında kıdem tazminatı tavan ücreti kesinleşecek. Enflasyon oranları ve yapılan çeşitli çalışmalar sonucunda tahminlere göre 2024 yılında kıdem tazminatı tavan ücreti 34 bin 500 TL olacak.

Yıllarca emek verilen işlerin karşılığında alınan kıdem tazminatları insanların yapacakları yatırımlar, alacakları ev ve arabaların hayaline dönüşüyordu. Günümüzde kurulan hayaller dahi oldukça uzak bir hale geldi. Ne bir ev ne de bir araba dahi almaya yetmeyecek kıdem tazminatları vatandaşların gelecek endişelerine yol açıyor. Her yıl bir brüt ücret ederinde kazanılan tazminat sonucunda işten ayrılma veya emekli olma halinde toplu paraya dönüşür. Ancak söz konusu toplu para için sınır uygulaması mevcut.

Kıdem Tazminatı Tavan Sınırına Takılıyor

Özgür Erdursun, Sosyal Güvenlik Uzmanı olarak kıdem tazminatı ile ilgili beklentilerin ne yönde olacağını ortaya koyuyor. Kıdem tazminatı tavanında yüzde 47 oranında değişikliği olacağını belirtti. 34 bin 500 ile 35 bin arasında bir beklentileri olduğunu açıkladı. Tavan sınırı olmasa 30 yıl aralıksız çalışan bir kişi 2 milyon 250 bin TL alacak. Ancak günümüzde bu durum brüt 75 bin lira şeklindedir.