Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) hayvancılık ve hayvancılığa dayalı eğitimlerine devam ediyor. Burdur’un hemen hemen her köyünde eş zamanlı olarak devam eden çiftçi eğitimlerinde eğitimlere katılan kursiyerlere sertifikaları veriliyor. Daha önce Beşkavak köyünden 25, Kayaaltı köyünden 62 kursiyere sertifikaları düzenlenen törenle verilmişti. İkinci sertifika töreni de Kemer ilçesinde gerçekleştirildi. Kemer’de 4’ten fazla eğitime katılan 194 çiftçi sertifikalarını yapılan törenle aldılar.

Törene, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Kemer Kaymakamı Rabia Naçar, Kemer Belediye Başkanı İsmail Özay, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Öner, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ali Murat Alpaslan, Köy Koop Burdur Birlik Başkanı Osman Bütüner, Kemer İlçe Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı Bekir Yılmaz ile kursiyerler ve köy halkı katıldı.

Verilen eğitimler sonrası yapılan sertifika töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz konuşmasında; “Bizim için esas önemli olan üniversitemizin akademik kaynaklarını, bilgi birikimini, teknik kapasitesini, alt yapısını, sektörle ve yetiştiricilerle buluşturuyor olması. Çok sayıda proje yürütüyoruz. Üzerinde çalıştığımız toplam 40 projemiz var. 20’nin üzerinde proje şuanda sahada çalışmaya başladı. Bu eğitim çalışmaları bir proje değil. Fakat eğitim her şeyin başı. Bunun dışında en çok önemsediğimiz şeylerden birisi de belgelendirme ve akreditasyon. Çiftlik belgelendirme projemiz şu anda çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Model çiftliklerde belgelendirmeye başladık. 10 baş, 20 baş hayvan ile bu hayvancılığın geleceği yok. Akören Kooperatifimizde bir noktaya geldik. Yani köyün bütün hayvanlarının tamamını bu proje kapsamında bir tam toplu bakım sistemine geçişini sağladık. Bunu niçin önemsiyoruz? Minimum 250-300 başlık bir işletme çıkacak. Artık bir ticari işletmeye dönüşüyor. Aktif kooperatif katılımının olduğu, kooperatif yönetiminin çok dinamik olduğu güven unsurunu sağlamak kaydıyla. Kooperatiflerdeki en büyük sorunumuz güven meselesi. Bunu çözümledikten sonra iş artık ölçek ekonomisine dönüşüyor. Yani 250 baş hayvanın başında 3 kişi ile bir sağım işletmesini yönetebiliyorsunuz. Ekonomik olarak küçük işletmelerin mantığı yok. Ama bunu nasıl büyüteceğiz meselesi, bu da bizim bir projemiz değil ama bu bizim arzu ettiğimiz son tahlilde hayvancılıkta ölçeği yakalayan modelleri çalışmamız gerekiyor. Bu nedenle Akören Kooperatifinin yaptığı çalışmalara biz de üniversite olarak aktif olarak destek veriyoruz. Hatta başkanımız orda o tesisin içinde üniversite için de bir yer yapacak. Her ölçeği büyüten işletmede üniversiteye bir yer istiyoruz. Veteriner Fakültesi hocalarımız ve öğrencilerimizin pratisyen hekimlik gibi uzunca bir zaman geçirebilecekleri bir sistem geliştireceğiz. Belgelendirme sürecini burada bırakmayacağız. Bunun devamında belki daha tematik daha özel konularda tekrar geleceğiz buraya. Bunu bakanlığın istediği belli standartlar üzerinden bu belgelerimizi de tanıttığımızda o zaman bu belgeleri almak için bizi sıkıştıracaksınız. Hepimiz hayvancılığı biliyoruz, fakat birçok şeyi yeniden öğreniyoruz. Mesela ben de bir eğitime katılıyorum o zaman bile ben bunu başka türlü biliyordum, babamdan böyle öğrenmiştim diyorum. Ama yanlış. Bunu bir şekilde kayda geçmemiz lazım” sözlerine yer verdi.

Daha sonra Kemer Kaymakamı Rabia Naçar da bir konuşma yaparak; “Böyle bir eğitim programını ilçemizde düzenledikleri için öncelikle üniversite yönetimimize ve Burdur Gelişim Merkezine teşekkür ediyorum. İlçemizdeki vatandaşlarımız ancak bu saatte müsait oldukları için saat biraz geç olmuş durumda.  İlerleyen saatlere rağmen özverili bir şekilde gelip derslere devam eden hocalarımıza da teşekkür ediyorum. Kıymetli Kemer halkına teşekkür ediyorum. İlk programda gördüğüm yoğunluğun aynısını diğer programlarda da gördüm. Bu katılım için hepinize tek tek teşekkür ediyorum. Özellikle kadınlarımızı bu noktada tebrik ediyorum ve teşekkür ediyorum. Bu eğitim programının ilçemiz ve ilçe hayvancılığımız için, vatandaşlarımız için hayırlar getirmesini temenni ediyorum. Bu noktada sertifika almaya hak kazanan kursiyerlerimizin hepsini tek tek tebrik ediyorum” dedi.

Tören, çiftçilere Bilinçli Çiftçi Sertifikalarının verilmesi ile son buldu.