Bilim insanları, kedilerin sevildiklerinde veya durumlarından hoşnut olduklarında çıkardıkları mırlama sesinin gizemini çözdü.

Avusturyalı araştırmacılar, kedi mırıltılarının, insanların hırıltılı konuşmalarında olduğu gibi, ses tellerinin titreşimi ile üretildiğini keşfetti.

Araştırma, ölümcül hastalık nedeniyle uyutulan sekiz evcil kedinin gırtlağını kullanan deneyleri içeriyordu. Bilim insanları, çalışma için hayvanların ses tellerini sıkıştırarak içlerine nemli hava pompaladılar. Bu, kabaca insanların konuşmak için kullandığı ve seslerin hırıltılı olmasını sağlayan yapıya benziyordu.

Kediler Nasıl Mırıldar Gizem Artık Çözüldü! (2)

Araştırmacılar tüm gırtlaklardan 25 ila 30 hertz arasında mırıltı üretmeyi başardılar; bu da gürültünün kedinin beyninden gelen sinyallere ya da devam eden kas kasılmalarına ihtiyaç duymadığını gösteriyor.

Mırıltı, evrimsel bir uyum olabilir

Araştırmayı yöneten Viyana Üniversitesi’nden ses bilimcisi Christian Herbst, bulguların gelecekteki çalışmalarla doğrulanması halinde, insan ve hayvan sesli iletişiminin daha büyük resmine ışık tutabileceğini inanıyor.

Herbst, “Farklı türlerde bu mekanizma çeşitli organlarda gelişti: İnsanlarda ve diğer memelilerde ses telleriyle birlikte gırtlak; yunuslar gibi dişli balinalarda burun; kuşlarda ise bu, sirenkstir. Yani bu evrimsel biyolojinin derin bir sorusudur.

50 yıl boyunca kedi mırlamasının fizyolojik bir mekanizma tarafından üretildiğine inanılıyordu; bu da kuralın istisnasıdır. Çalışmamız bu istisnanın belki de kesinlikle gerekli olmayabileceğini gösteriyor.” dedi.

Kediler Nasıl Mırıldar Gizem Artık Çözüldü! (1)

Mırıltının faydaları

Kediler, mutlu olduklarında, kaygılı olduklarında, korktuklarında ya da doğum yaparken mırıldanırlar. Mırıltının, kedilerin kendini iyileştirmesine ve stresi azaltmasına yardımcı olduğu düşünülmektedir. Ayrıca, kedilerin annelerinin yavrularını beslerken mırıldandıkları bilinmektedir.

Herbst, kedi mırlamasının, hayvanların birbirlerini ve çevrelerini anlamalarına yardımcı olan bir iletişim biçimi olabileceğini de öne sürüyor.