Defne yağı üretimi, defne ağaçlarının meyvelerinin çırpma yoluyla veya elle toplanmasıyla başlıyor. Toplanan meyveler, kazanlarda kaynatılarak yağ haline getiriliyor. Defne yağının litresi 180 ila 200 TL arasında satılıyor.

Defne yağı, sabun yapımının yanı sıra kozmetik ürünlerinde de kullanılıyor. Ayrıca, eklem ağrılarına iyi gelmesi, cildi yenilemesi ve saç dökülmesini önlemesi gibi faydaları nedeniyle de tercih ediliyor.

Hatay'ın Defne, Samandağ ve Yayladağı ilçelerinde defne yağı üretimi yapan yaklaşık 500 aile bulunuyor. Bu aileler, defne yağı üretimiyle yıllık ortalama 10 milyon TL gelir elde ediyor.

71 yaşındaki Mehmet Söker, 50 yıldır defne yağı üreterek aile geçimini sağlıyor. Söker, defne yağının çok değerli bir ürün olduğunu ve her zaman pazar sıkıntısı çekmeden alıcı bulduğunu dile getiriyor.

İşte Hatay'da Üretilen Ve Tüm Dünyada Talep Gören Mucize Yağ! (1)

Söker, defne yağı üretiminin zahmetli bir süreç olduğunu ancak sonunda elde edilen yağın çok değerli olduğunu söylüyor. Defne yağının elde edilmesi için öncelikle defne ağaçlarından toplanılan meyvelerin tohumlarının ayıklanması gerekiyor. Ardından, tohumlar kazana konularak yaklaşık 2 gün boyunca kaynatılıyor. Kazandan boşaltılan tohumlar, leğenlere konularak eziliyor. Ezilen tohumlardan çıkan yağ, süzgeçten geçirilerek tekrar 2 saat boyunca kaynatılıyor. Bu işlem sonunda üste çıkan yağ, defne yağı olarak elde ediliyor.

Söker, defne yağının birçok faydası olduğuna da dikkat çekiyor. Söker, defne yağının eklem ağrılarına iyi geldiğini, cildi yenilediğini ve saç dökülmesini önlediğini söylüyor.