Ezine peyniri, Kaz Dağları'nın endemik bitkileri ve ikliminden aldığı lezzet ile dünyaca ünlü bir peynir çeşididir. Peynir yapımında kullanılan süt, bu bölgede yetişen kekik, ıhlamur, meşe yaprağı gibi 32 çeşit endemik bitki ile beslenen hayvanlardan elde ediliyor.

Ezine peyniri, coğrafi işaret tescili ile birlikte Avrupa Birliği'nde de koruma altına alındı. Bu tescil, Ezine peynirini taklit edilmesine ve sahtelenmesin önlenmesini sağlayacak.

Tescil Alan Peynir

Ezine Belediye Başkanı Güray Yüksel, Ezine peynirini coğrafi işaret tescili alan ilk Türk peyniri olmasından dolayı büyük mutluluk duyduğunu belirterek, "Bu tescil, Ezine peynirini dünya çapında daha da tanınır hale getirecek" dedi.

Ezine Peyniri ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme Tanıtma Derneği 2'nci Başkanı Ali Atak ise, "Bu tescil, Ezine peynirinin geleneksel üretim yöntemlerinin korunması ve sürdürülebilirliği açısından da çok önemli" diye konuştu. Ezine peyniri, Türkiye'de yıllık yaklaşık 250-300 bin teneke üretiliyor. Peynir, Türkiye'nin yanı sıra yurt dışında da büyük ilgi görüyor.