İstanbul'un Büyükçekmece açıklarında dün gece saat 23.36'da meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki deprem, Marmara Denizi'nde beklenen büyük İstanbul depremi endişesini bir kez daha gündeme taşıdı. Deprem Uzmanları Prof. Dr. Süha Özden ve Prof. Dr. Şerif Barış, sarsıntının ardından önemli değerlendirmelerde bulundu.
"Bu Bir Artçı, Ama Stres Yüklendi"
Prof. Dr. Süha Özden, dün geceki depremin, 23 Nisan 2025'te yaşanan 6.2 büyüklüğündeki ana şoka bağlı bir artçı olduğunu belirtti. Özden, "Bu deprem, Kumburgaz segmenti içinde meydana geldi. Ana şok 6.2 idi, bu ise 4.0 büyüklüğünde. 4.5'e kadar artçılar bir süre daha devam edebilir" dedi.
Özden ayrıca, bu segmentin kırılmasıyla Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın Marmara Denizi içindeki hem batı (Tekirdağ) hem de doğu (Avcılar ve Adalar) ucuna stres yüklendiğini vurgulayarak, bu bölgelerdeki stres birikiminin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade etti.
"Can Kayıplarını Önlemek Bizim Elimizde"
Depremin büyüklüğünün tek başına büyük bir depreme işaret etmediğini vurgulayan Prof. Dr. Şerif Barış ise, "Bu tür artçı depremler üzerinden büyük deprem öngörüsü yapılmaz. Ancak bilimsel çalışmalar, 7.3 ve üzeri büyüklükte bir depremin önümüzdeki 30 yıl içinde olma olasılığının yüzde 47 olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Hürriyet'in aktardığına göre, İstanbul açıklarında gerçekleşecek 6.5 veya üzeri her depremin yıkıma neden olabileceğine dikkat çeken Barış, "Afeti önleyemeyiz ama Japonya ya da Meksika gibi ülkelerde olduğu gibi erken uyarı sistemleri, teknolojik hazırlık ve halk eğitimiyle can kayıplarını en aza indirebiliriz" ifadelerini kullandı.
İstanbul Valisi Davut Gül, depremin ardından yaptığı açıklamada herhangi bir olumsuzluk yaşanmadığını duyurmuştu.