Profesör Görür, depremin ekonomik sonuçlarına da dikkat çekerek, bu yıkımın dış borçlanmayı artırabileceğini belirtti. Türkiye Sigorta Birliği’nin düzenlediği Uluslararası Sigorta Zirvesi’nin son günü, deprem ve dayanıklı şehirlerin inşası konusuna odaklandı. Profesör Görür, İstanbul’un maruz kalabileceği büyük bir depremin, Türkiye’nin geleceği açısından önemli bir tehdit olabileceğini ifade etti.

Deprem konusunda açıklama yapıldı

Bilim insanları, Zirve'de konuşan Prof. Dr. Naci Görür'ün ifadelerine göre, İstanbul'da olası bir depremin büyüklüğünün 7,2 ile 7,6 arasında olması bekleniyor. Ayrıca, İstanbul'un Asya yakasının tsunami üretme riskinin daha yüksek olduğu ve Boğazda 1-4 metre arasında tsunami oluşabileceği belirtiliyor.

Prof. Dr. Görür, Türkiye'nin 1999-2014 yılları arasında Japonya, İtalya, Fransa ve ABD ile birlikte ulusal ve uluslararası sismik araştırma gemileri kullanarak yaptığı araştırmalara değindi. Kendisi bu fayları gözümüzle 1200 metreye dalıp gördük. Marmara Denizi'ne ayağını sokmamış insanlar bizden çok konuşuyorlar şeklinde konuştu.

Görür, İstanbul depreminin Türkiye için bir beka sorunu haline gelebileceğini belirtirken, 15 yılda tüm Türkiye'yi depreme hazırlıklı hale getirmenin mümkün olduğunu ifade etti. Dirençli bir İstanbul için çeşitli çözümlerden bahseden Görür, kentlerin zemin ve risk durumuna göre Mikro Bölgeleme esasına göre planlanması ve yürütülmesinin önemine vurgu yaptı.

i (24)

Depreme dayanıklı şehirler inşa etmede sigortacıların rolü

Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul’un sanayinin merkezinde yer alması nedeniyle yaşanabilecek bir yıkımın ekonomik sonuçlarına dikkat çekerek, bu yıkımın Türkiye için bir beka sorunu olduğunu vurguladı. Görür, ayrıca 18 milyon İstanbullu’nun can sağlığının da risk altında olduğunu hatırlattı.

TSB Başkan Yardımcısı Taylan Türkölmez moderatörlüğünde gerçekleşen “Depreme Dayanıklı Şehirler İnşa Etmede Sigortacıların Rolü” başlıklı panelde, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Sezayi Köse, İTÜ’den Prof. Dr. Ufuk Yazgan ve Allianz Teknik ve Risk Mühendisliği Direktörü Dr. Ceyhun Eren konuk olarak yer aldı.

Sezayi Köse, yapılan incelemeler sonucunda İstanbul’un altyapısının iyi durumda olduğunu, ancak binalar konusunda iyileştirme gerektiğini belirtti. Köse, yapı denetimi sisteminin geliştirilmesi için yeni fikirlere ve istişarelere açık olduklarını ve sigorta sistemiyle entegre edilmesi için çalışacaklarını ifade etti. Ayrıca, 18 milyon kişinin can sağlığının söz konusu olduğunu vurgulayan Köse, halkın
farkındalığının artırılması için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini hatırlattı.