2011 yılında Suriye de başlayan karışıklıkla birlikte, bu güne kadar ülkemize 3.3 milyon Suriyeli mülteci geldi, çok daha fazla olduğunu söyleyen siyasiler var, konu mülteci sayısı ve sorunu değil, bu sorun siyasiler tarafından zaten konuşulmaya devam ediyor, bu konuya ayrıca kaleme alacağım, benim bu haftaki yazımın konusu; ülkemiz de 10 yılı aşkın süredir misafirlikleri bitmeyen bu Suriyeli göçmenleri, çalışma hayatımızın neresine konumlandıracağımız?
Misafirlik uzadığına göre, bu insanlar tekrar ülkelerine dönene kadar, sürekli üreyen bu insanları ne yapacağız? Kendimize zor baktığımız bu dönemde bu insanları da besleyemeyeceğimize göre, ne yapacağız? Üretime sokup, kayıt altına alıp çalıştırmalıyız.
Ve asıl sorunda burada başlıyor, bilgi kirliği o kadar fazla ki, bu insanların sgk primlerini ödeyip(%50 daha fazla) kayıt altında çalıştırmak istediğinde, başına gelmedik kalmıyor, Suriyeli çalıştırmak(kayıtlı) neredeyse imkansız.
Antalya da Suriyeli çalıştırmak yasak mı? El cevap yasak. Burdur da serbest mi? Valilik bir açıklama yaparsa eğer bizde mutlu oluruz, Burdur da sgk kaydıyla çalışan kaç Suriyeli vardır? Bucak ta Suriyeli çalıştıran işletmeler var mıdır? Var ise sigorta primleri ödeniyor mu? Kolluk güçleri bu insanların çalışmasını engellemek için iş yerlerine baskı yapıyor mu?
Yabancı çalıştırmanın kuralları kanun da bellidir, Suriyelileri de bu kapsam da mı değerlendireceğiz? Eğer öyleyse durum vahim. Bence 'Suriyeli sığınmacı çalıştırmanın kuralları' diye ayrı bir kanun genelge adı her neyse bir an önce çıkartılmalıdır.
Misafirlik bitene kadar kuralları belirleyip, bu insanları kayıt altına alıp, üretimin içine bir an önce sokmalıyız.
Bizim işsizlerimiz ne olacak sorusunu duyar gibiyim. 'MASA BAŞI İŞİ' için biraz daha beklemek zorunda kalacaklar.


Saygılarıma
Hüseyin ERDEM