Bazı durumlarda muafiyet imkanı bulunuyor. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, GSS prim borcu olanlar için ödeme yapabilme şartı bulunmaktadır. Yani bir geliri veya mal varlığı olanlar, borçlarını ödemekle yükümlü oluyor..

Gelir sınırlaması ve yaş kriterine göre GSS prim ödemesi nasıl yapılıyor?

Gelir ve Sosyal Güvenlik Sigortası  primi ödemesi, sosyal güvencesi olmayan kişilere uygulanmakta. Bu kişilerin aylık 402,43 lira ödeme yapması gerekiyor. Bu ödemeyle birlikte aile bireyleri de GSS kapsamına alınmaktadır. Hane içindeki kişi başına gelir brüt asgari ücretin 3’te 1’i altında olan kişiler için devlet prim ödemektedir. Bu şekilde geliri sınırlı olan kişilerin primleri devlet tarafından karşılanmakta.

18 yaş altındaki tüm çocuklar GSS primi ödemeden sağlık hizmetlerinden yararlanmaktadır. Bu kapsamda herhangi bir prim ödemesi yapılmadan çocuklar sağlık hizmetlerinden faydalanabilmekte.

Adsız tasarım (77)

Devlet genç mezunlara sağlık prim desteği sunuyor

Gençler mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor. Bu uygulama ile gençlerin sağlık hizmetlerine erişimi kolaylaştırılırken, işbaşı eğitim programlarına ve meslek kurslarına katılanların ödemeleri ise İŞKUR tarafından yapılmaktadır.  İşsizlik maaşı alanlar da bu süre boyunca sağlık hizmetlerinden yararlanabiliyor .

Yaş sınırları da belirlenen bu programda, lise mezunları için 20, üniversite mezunları için ise 25 yaş başvuru şartı bulunmaktadır. Bu şekilde genç mezunlara, sağlık primlerini ödemek gibi ek bir yük getirilmeden, sağlık hizmetlerine erişim imkanı sunuyor..

İstihdam edilebilirliklerini artırmak adına işbaşı eğitim programlarına ve meslek kurslarına katılan gençlerin sağlık primleri de İŞKUR tarafından karşılanacak. Böylece gençler hem mesleki becerilerini geliştirmekte hem de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmiş olacak.