Yıl boyunca açıklanan enflasyon rakamları, milyonlarca memur ve emekli için maaş artışlarının belirlenmesinde etkili oluyor. Bu açıklamalar, memur ve emeklilerin ekonomik durumlarını doğrudan etkiliyor.

Belirlenen enflasyon rakamları, hem memur maaş zammını hem de emekli maaşlarını etkiliyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alıyorlar. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise enflasyon kadar zamma hak kazanıyor.

memur ve emekli maaşı

Enflasyon maaşlara nasıl yansıyacak?

Mevcut durumda, enflasyon farklarının belirlenmesinde 6 aylık bir dönem dikkate alınıyor. Memur ve emeklilerin maaşları, toplu sözleşme zammına ek olarak bu 6 aylık enflasyon farkıyla belirleniyor.

Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandıktan sonra, yılın ikinci yarısına ilişkin 5 aylık enflasyon farkı belli oldu. Kasım enflasyonunun yüzde 3,28 artış ve yıllık bazda yüzde 61,98 olarak gerçekleşmesiyle, temmuzdan kasıma kadar olan 5 aylık dönemdeki enflasyon yüzde 33,65 oldu.

memur ve emekli maaşı

Aralık ayı enflasyonu

Aralık ayı enflasyon rakamlarının 4 Ocak'ta açıklanması bekleniyor. Bu rakamlar, 6 aylık dönemin tamamlanmasını sağlayacak ve memur ile emekli maaşlarına ilişkin enflasyon farkları da buna göre belirlenecek.

memur ve emekli maaşı

Hükümetin Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyonunu yüzde 65 olarak öngörmüş olduğu, ancak kasım sonu itibarıyla enflasyon oranının yüzde 61,98 olduğu belirtiliyor. Bu durumda, hükümetin açıklayacağı politikalarla refah payı eklemesi olasılığı da bulunuyor.

Kaynak: Evrim Tuna Şahin