Gazel böreği,  mangalda odun ateşiyle pişirilir, muhteşem sarı rengi ve kıtır kıtır dokusuyla oldukça sevilir.

Gazel böreği, yufkaların arasına özenle hazırlanan bir karışım olan kıyma, soğan ve patates eklenerek yapılır. Hamurun kıvamını korumak için, malzemelerin mutlaka soğuk olması gerekmektedir. Börek, iki veya üç santimetre kalınlığında açılarak lezzetli bir sonuca ulaşır.

İsmi, bu böreğin sonbaharda dökülen ağaç yapraklarına benzediği için "Gazel" olarak konmuştur. Ayrıca, böreğin yapımının zorluğu nedeniyle "Dışarıdan gazel okumak kolaydır, ama bu böreği yapmak oldukça zordur" şeklinde bir deyimle anılır.

Gazel Böreği Tarifi

Gazel böreği malzemeleri nedir?

Malzemeler:

Gazel böreği nasıl yapılır? Tam tarifiyle Gazel böreği yapılışı..

Yapılışı:

  1. Hamuru hazırlamak için ; un, su ve tuz derin bir kaba aktarılıp yoğrularak kulakmemesi kıvamından daha katı bir hamur elde edilir.
  2. Elde edilen hamurdan cevizden biraz daha büyük parçalar koparılıp üzeri nemli bir bezle kapatılır. Yarım saat kadar dinlenen bu bezelerin üzerine nişasta serpiştirilir. Bezeler 40-45 çapında yufkalar elde edilecek şekilde açılır ve sofra bezinin üzerine serilir.
  3. Böreğin iç harcının hazırlanması için ; yağ geniş bir tavaya koyulup yemeklik doğranmış soğanlar tavaya aktarılır. Karıştırılarak sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine kıyma ilave edilir. 5-6 dakika daha sotelendikten sonra üzerine haşlanıp rendelenmiş patatesler ilave edilir ve 8-10 dakika daha pişirilir.
  4. Tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz da eklenip ocaktan alınan harç soğumaya bırakılır.
  5. Dinlenmiş olan yufkalardan biri yağlanmış tepsiye yayılıp üzerine yağ gezdirilir. Yufkaların yarısına aynı işlem uygulanır. (Yufkalar tepsiye büyük gelirse buruşturularak yerleştirilir)
  6. Yufkaların yarısı bittiğinde, hazırlanan iç harcı yufkanın üzerine yayılır. Yufkalar aralarına yağ sürülerek üst üste serilir. En üstteki yufkanın üzerine, kaşık yardımıyla çırpılmış yumurta sarısı sürülür.
  7. Börek 15-20 dakika kadar dinlendirildikten sonra kareler halinde kesilir ve bir köşesinden diğerine çapraz kesilerek börek dilimleri üçgen şekline getirilir.
  8. 175 dereceye ayarlanmış ve önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika, üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirildikten sonra servise sunulur. Afiyet olsun…
Editör: Evrim Tuna Şahin