El Nino etkisi Türkiye'de etkili oluyor

İklim değişikliğinin başlıca nedenlerinden biri olan El Nino etkisi, Türkiye'de de etkisini göstermeye başladı. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, El Nino'nun Pasifik Okyanusu'nun yüzey sularının normalden daha sıcak olması durumu olduğunu ve öncelikle okyanuslara kıyısı olan bölgelerde etkili olduğunu ifade etti.

Prof. Dr. Kurnaz, El Nino etkisinin Türkiye'de son 20 günde başladığını ve yaz sıcaklarının temmuzun sonu ve ağustosun ilk haftasında tepe noktaya çıkmasını beklediklerini söyledi. Kurnaz, El Nino'nun Türkiye'ye yağış getirmesi, kuraklık riskinin azalmasını umut ettiriyor.

Yaz sıcakları artacak, yağışlar artacak

Prof. Dr. Kurnaz, El Nino etkisinin Türkiye'de yaz sıcaklarının artmasına ve yağışların artmasına neden olabileceğini söyledi. Kurnaz, bu durumun Türkiye'nin kuraklık riskini azaltabileceğini ancak ocak ayında İstanbul'a kar yağışı beklenmediğini ifade etti.

Küresel sıcaklık artışı devam ediyor

Dünya genelinde, günlük sıcaklık rekorları artmaya devam ediyor. Uzmanlar, 2023'te birçok gün tarihi sıcaklık rekorlarının kırılmasını bekliyor. İklim değişikliği nedeniyle dünya genelinde ısınma sorunu yaşanıyor ve bu durum gıda fiyatlarına da olumsuz etki ediyor.

Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece sınırlamak için hedef aşılmak üzere

Küresel sıcaklık artışını 1,5 derece sınırlamak için belirlenen hedefin, bu yıl veya gelecek yıl aşılacağı öngörülüyor. Uzmanlar, bu hedefin aşılmaması için iklim değişikliğine karşı küresel bir eylem planı uygulanması gerektiğini vurguladı.

İklim değişikliği küresel bir tehdit

İklim değişikliği, dünyanın karşı karşıya olduğu en büyük tehditlerden biri olarak kabul ediliyor. İklim değişikliğinin etkilerinin giderek daha belirgin hale gelmesi, küresel bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu gösteriyor.

Editör: Evrim Tuna Şahin