1 Nisan tarihine kadar kira gelirlerini beyan etmeyenler cezalandırılacak. 2023 yılına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinin verilme süreci devam ediyor. Ev veya iş yerini kiraya veren mükellefler, elde ettikleri gelirleri 1 Nisan 2024'e kadar beyan edilmesi gerekiliyor. Geçen yıl için konut kira geliri istisna tutarı yıllık 21 bin TL iken, iş yeri kira geliri için bu tutar 150 bin TL olarak belirlendi.

istanbul kira fiyatları

Kira gelirlerini beyanı nereden yapılacak?

Malikler, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın "gib.gov.tr" internet sitesi üzerinden "hazır beyanname sistemi" ile beyanname verebilirler. Başkanlık, 2024 yılında kiracıları da beyan sürecine dahil etmek amacıyla "kira bildirim formu" uygulamasını başlattı. Kiracılar, Dijital Vergi Dairesi'ne girerek bu formu doldurabilecekler. Böylelikle, maliklerin ve kiracıların beyanları karşılaştırılabilir hale gelecek.

enflasyon kira zammı

Kira gelir beyanı nasıl yapılacak?

Gerçek kişilerin 2023 yılında sağladığı ticari, zirai, serbest meslek ve ücret gelirleri gibi gelirler için 1 Nisan Pazartesi gününe kadar yıllık gelir vergisi beyannamesi doldurulması gerekmektedir. Mükellefler, vergi dairesine gitmeden önce kendileri için önceden hazırlanmış Hazır Beyan Sistemi üzerinden beyannameyi online olarak verebilirler. Mükellefler, "gib.gov.tr" üzerinden 7 gün 24 saat erişebilecekleri bu sistemi kullanabilirler.

Türk Parası Refah Payıı

Kira gelir vergi ücreti nereden yatırılır?

Tahakkuk eden gelir vergisi, iki eşit taksitte ödenebilir. Ödemeler, Dijital Vergi Dairesi veya mobil uygulamadan, anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartıyla, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlarla, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri ve PTT şubeleri aracılığıyla yapılabilir.

Ayrıca, 7440 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun kapsamında yapılandırılan borçların 10. taksit ödeme süresi ile 16. taksit ödeme süresi de 1 Nisan tarihinde sona erecektir.

Kaynak: Haber Merkezi