Yeni yılla birlikte geçerli olacak asgari ücretin bu hafta açıklanması bekleniyor. Öte yandan, 3 Ocak 2024 Çarşamba günü, 2023 yılının aralık ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon farkı belirlenecek ve bu durum milyonlarca memur ve memur emeklisinin alacağı zam oranını netleştirecek.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞLARINA FARK YANSIYACAK

Toplu sözleşme zammı ve 6 aylık enflasyon farkı, memur ve emekli maaşlarına yansıyacak. Temmuz'dan kasım ayına kadar olan 5 aylık dönemde enflasyon oranı yüzde 33,66 olarak gerçekleşti. 7. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde memurlar için ocak ayında öngörülen artış yüzde 15 olarak belirlenmişti.

YÜZDE 45 MAAŞ ARTIŞI KESİN

Kasım ayı itibarıyla enflasyon farkıyla birlikte maaş artışının yüzde 45 olması kesinleşti. Buna ek olarak, aralık ayı enflasyon rakamları da hesaba katılacak. Net rakamlar 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon rakamlarıyla belirlenecek. SSK ve Bağkur emeklileri de 6 aylık enflasyon oranına göre maaş zammı alacak.

TÜFE DE EKLENECEK

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin, TRT Haber'e yaptığı değerlendirmede şunları belirtti: "7. Dönem Toplu Sözleşmesi'nde memurlar için öngörülen artış yüzde 15 ve 5 aylık TÜFE oranı yüzde 33,66. Bu, memur ve memur emeklilerinin maaş artışlarının yüzde 45 olacağını gösteriyor. Bunun üzerine aralık ayı TÜFE'si de eklenecek."

BEKLENEN ZAM YÜZDE 50

SSK ve Bağkur emeklilerine ocak ayında yaklaşık yüzde 40 artış öngörülüyor. Memur ve emeklilerine gelecek artış ise yüzde 50 civarında olması bekleniyor. Yüzde 50'lik artışla, şu anda 22 bin lira civarında olan en düşük devlet memuru maaşı 33 bin liraya yükselecek. En düşük emekli devlet memuru maaşı ise 9 bin 876 liradan 14 bin 814 lira seviyelerine çıkacak.

Kaynak: milli gazete